Ένα νέο σύννεφο αφρικανικής σκόνης, προερχόμενο από τη Σαχάρα, «χτυπά» και πάλι την Ευρώπη, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό και σκεπάζοντας αυτοκίνητα.

Πρόκειται για το τρίτο σύννεφο αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα που φτάνει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα «έντονο» από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CAMS).

*Διαβάστε εδώ: Αφρικανική σκόνη: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα επείγοντα των νοσοκομείων - Οι συστάσεις των ειδικών

Το νέφος της σκόνης ταξιδεύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, για να φτάσει στη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Γερμανία και τη νοτιοανατολική γωνία της Βρετανίας.

Το σύννεφο αυτό, πέρα από το ότι έκανε μουντό τον ουρανό, έφερε μαζί του και ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια PM10, τα οποία είναι αρκετά, μικρά ώστε να τα εισπνέουν οι κάτοικοι, παραβιάζοντας το όριο ασφαλείας της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές.

Οι άνθρωποι στη νότια και ανατολική Ισπανία ανέπνευσαν ιδιαίτερα βρώμικο αέρα, με ορισμένους σταθμούς να καταγράφουν συγκεντρώσεις PM10 τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.


Από αύριο υποχωρεί το σύννεφο σκόνης

Σημειώνεται ότι τα δύο προηγούμενα κύματα αφρικανικής σκόνης παρέμειναν ως επί το πλείστον νοτιότερα, πάνω από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, αν και ορισμένα υπολείμματα βρέθηκαν σε αυτοκίνητα βόρεια ως τη Σκανδιναβία τον Μάρτιο.

Ο Mαρκ Πάριγκτον, ανώτερος επιστήμονας στο CAMS, είπε ότι το τρέχον σύννεφο σκόνης είναι μέρος του ίδιου μοτίβου ζεστού καιρού που έφερε επίσης ζέστη στη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

«Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σκόνη από τη Σαχάρα να φτάνει στην Ευρώπη, έχει σημειωθεί αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το επεισόδιο αναμένεται να τελειώσει σταδιακά από αύριο Τρίτη 9/04, φτάνοντας στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική και τη βορειοδυτική Ρωσία, ανέφερε η CAMS.