Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Herzi Halevi, σε δηλώσεις του την Κυριακή υποστήριξε ότι παρά την απόσυρση όλων των χερσαίων δυνάμεων ελιγμών από τη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος κατά της Χαμάς συνεχίζεται και απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Είπε επίσης ότι οι IDF θα γνωρίζουν πώς να επιστρέψουν στις μάχες σε περίπτωση προσωρινής εκεχειρίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους και ότι η επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ είναι πιο επείγον ζήτημα από άλλους στόχους.

«Πολεμάμε σε αυτόν τον πόλεμο με διαφορετικό τρόπο, είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους», δήλωσε ο Halevi μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου.

«Η Χαμάς προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας και εμποδίζει τη διανομή της, για να επιστρέψει και να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας - αυτό δεν πρέπει να συμβεί», συμπλήρωσε.

«Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αποσυναρμολογούμε τη Χαμάς από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές της δυνατότητες, για να επιφέρουμε... σταθερότητα στην περιοχή», επισήμανε ακόμη ο Halevi. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων οφείλεται στο ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για την επίθεση στη Ράφα. 

Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αποσυναρμολογούμε τη Χαμάς από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές της δυνατότητες, για να επιφέρουμε... σταθερότητα στην περιοχή», συνέχισε ο Halevi.

Σε ένα παρόμοιο μήνυμα, ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, δήλωσε ότι η πρόθεση της απόσυρσης των στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν να προετοιμαστεί για την αναμενόμενη επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Ακόμη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι λόγω των επιτυχιών των IDF η Χαμάς έχει «σταματήσει να λειτουργεί ως στρατιωτική οργάνωση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας». Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε πως οι IDF συνεχίζουν την προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς στη Ράφα. 

«Τα επιτεύγματα της 98ης Μεραρχίας και των μονάδων της είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, στοχεύοντας τρομοκράτες, καταστρέφοντας εχθρικούς στόχους, αποθήκες, όπλα, υπόγειους (χώρους), επιτελεία, αίθουσες επικοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι δυνάμεις βγήκαν (από τη Γάζα) και προετοιμάζονται για τις μελλοντικές τους αποστολές. Είδαμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών σε δράση στο Shifa (νοσοκομείο), αλλά και για τη μελλοντική τους αποστολή στην περιοχή της Ράφα», επισήμανε ακόμη και πρόσθεσε ότι «θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και όπου δεν θα λειτουργεί ως στρατιωτικό πλαίσιο που αποτελεί κίνδυνο για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ».

Έχουν διαλυθεί 18 τάγματα της Χαμάς

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, 18 από τα 24 τάγματα της Χαμάς έχουν διαλυθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς δεν λειτουργεί ως οργανωμένη στρατιωτική μονάδα. Παρ' όλα αυτά, μικρότεροι πυρήνες της οργάνωσης εξακολουθούν να υπάρχουν. Τέσσερα τάγματα της Χαμάς παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτα στη νότια Ράφα της Γάζας και άλλα δύο στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ενέκρινε τα σχέδια του στρατού για μια επιχείρηση στη Ράφα, αν και δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την εκτέλεσή τους. Η σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Δύση. Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ έχει δηλώσει ότι κάνει σχέδια για την εκκένωση και την προστασία των αμάχων από τη Ράφα.

Εργαζόμαστε για την επιστροφή των αμάχων

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Halevi αναφέρθηκε στην επιχείρηση για την ανάκτηση της σορού ενός ομήρου. «Όλοι θα θέλαμε να τον έχουμε πίσω ζωντανό. Δεν τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, μυστικές και επιχειρησιακές, για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ως αρχηγός του επιτελείου, αισθάνομαι προσωπικά την ευθύνη να τους επιστρέψω, το ίδιο και οι άλλοι διοικητές των IDF και οι στρατιώτες τους», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον αρχηγό των IDF, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να γίνουν με υπευθυνότητα και προσοχή και οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να αφεθούν στα κατάλληλα δωμάτια».

«Όταν πήγαμε στον πόλεμο στην αρχή, γνωρίζαμε και λέγαμε ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κάναμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα στη μάχη στη Γάζα, αλλά οι στόχοι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί πλήρως», υποστήριξε ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.