Επιδεινώθηκαν τις τελευταίες ώρες οι πλημμύρες στο Ορσκ, στα Ουράλια, όπως παραδέχθηκαν οι αρχές στη Ρωσία παραδέχθηκαν σήμερα, δύο ημέρες μετά τη ρήξη ενός φράγματος, οδηγώτας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους.

«Μια κρίσιμη κατάσταση εξελίσσεται στην πόλη Ορσκ», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ, κατά την άφιξή του σε αυτήν τη βιομηχανική πόλη με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Καζακστάν. Σε βίντεο που δημοσίευσαν οι υπηρεσίες του στο Telegram διακρίνεται ο ίδιος περιστοιχισμένος από διασώστες, μέσα σε ένα μικρό σκάφος που διαπλέει τις πλημμυρισμένες περιοχές. Η στάθμη του νερού στις περιοχές αυτές έχει φτάσει στα παράθυρα ορισμένων σπιτιών και πολλών καταστημάτων.

Ρωσία: Τουλάχιστον 4.500 σπίτια πλημμύρισαν

Στο Ορσκ, περισσότερα από 4.500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί προς προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων.

Με βάση μια πρώτη εκτίμηση που έδωσε το υπουργείο Κατασκευών, το κόστος των ζημιών στις κατοικίες θα μπορούσε να ανέλθει «άνω των 21 δισεκατομμυρίων ρουβλιών», δηλαδή περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ βάση της ισοτιμίας.

Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα πραγματοποιήσουν «εξ αποστάσεως» μαθήματα λόγω των πλημμυρών, ενώ νωρίτερα, οι περιφερειακές αρχές περιέγραψαν την κατάσταση ως «περίπλοκη» σε ένα τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Όρενμπουργκ, στα Ουράλια. Συγκεκριμένα, ο Ιλία Ντενίσοφ, ο υφυπουργός Έκτακτων Καταστάσεων παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση εξελίσσεται, είναι περίπλοκη», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, κατά την άφιξη στην περιοχή του υπουργού Κουρένκοφ.



Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του περιφερειακού κυβερνήτη Ντένις Πάσλερ μέσω δελτίου τύπου επισήμαναν ότι «οι πλημμύρες στην περιοχή του Όρενμπουργκ δεν έχουν ακόμα μειωθεί σε ρυθμό».


Την Παρασκευή, η ρήξη ενός φράγματος στο Ορσκ σε συνδυασμό με την τήξη των χιονών προκάλεσε την άνοδο της στάθμης των υδάτων, αφού όπως εξήγησαν στο δελτίο τύπου τους οι περιφερειακές αρχές: «οι πλημμύρες αυτών των εδαφών οφείλονται στον αντίκτυπο του όγκου των νερών από την τήξη των πάγων, την άνοδο της στάθμης του ποταμού Ουράλη, (…) όπως και στη ρήξη του φράγματος στο Ορσκ, όπου η κατάσταση είναι η δυσκολότερη».

Η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού αναμένονται στην περιοχή «ισχυρές βροχοπτώσεις» τις επόμενες ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να «περιπλέξει» περαιτέρω το έργο των διασωστών, όπως προειδοποιούν οι περιφερειακές αρχές.



Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του Όρενμπουργκ σε ανάρτησή της στο Telegram προειδοποίησε ότι: «Η κατάσταση επιδεινώνεται» στην περιοχή, προσθέτοντας πως η στάθμη του ποταμού Ουράλη αυξήθηκε κατά 28 εκατοστά την προηγούμενη ημέρα.

Φωτογραφία: AP