«Συγγνώμη» σε μία γυναίκα ζήτησε νοσοκομείο της Πράγας στην Τσεχία, καθώς υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ακούσια διακοπή της κύησης, επειδή την μπέρδεψαν με άλλη ασθενή.
Η μία από τις γυναίκες προσήλθε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί στον τακτικό έλεγχό της, καθώς ήταν έγκυος, την ώρα που η άλλη είχε πάει προκειμένου να υποβληθεί σε απόξεση μήτρας, μια επέμβαση αφαίρεσης ιστών, που αποτελεί επίσης μέθοδο διακοπής της κύησης. Οι δύο ασθενείς ήταν ασιατικής καταγωγής και είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Τσεχία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.


Το χρονικό

Το προσωπικό του νοσοκομείου τις μπέρδεψε και υπέβαλε σε απόξεση μήτρας την έγκυο, η οποία έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε. «Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ανθρώπινο σφάλμα, για μια ανθρώπινη αστοχία» δήλωσε στον Τύπο ο Γιαν Κβάτσεκ, διευθυντής του νοσοκομείου Bulovka στην Πράγα.

Ο ίδιος επισήμανε πως το νοσοκομείο «λυπάται βαθιά» για αυτό που χαρακτήρισε ένα «τραγικό» μπέρδεμα κι εξήγησε πως το ίδρυμα έχει προσφέρει ψυχολογική και δικαστική βοήθεια στην ασθενή.

«Έχει αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση» υπογράμμισε κι εκτίμησε ότι το γλωσσικό εμπόδιο έπαιξε ένα ρόλο στο περιστατικό. Ο Μίκαλ Ζίκαν, επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογίας του νοσοκομείου, δήλωσε πως η ασθενής υπέγραψε ένα έγγραφο στην τσεχική γλώσσα, το οποίο εντούτοις αφορούσε την άλλη ασθενή.

«Τρεις ημέρες νωρίτερα, η ασθενής είχε ενδελεχώς ενημερωθεί, παρουσία ενός διερμηνέα, σε τι ακριβώς θα υποβαλλόταν, που ήταν απλώς ένας έλεγχος» είπε ο Ζίκαν σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως οι χειρουργοί δεν είχαν «κανέναν λόγο να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με μια διαφορετική ασθενή».

Το νοσοκομείο έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν υπάλληλο και διέταξε έναν ακόμη να εργάζεται υπό την επίβλεψη ειδικού.