Παροξυσμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, με αφορμή την επερχόμενη έκλειψη ηλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Απριλίου. Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα λάβει χώρα από από τις 14.00 έως τις 17.00 τοπική ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που έγινε στις ΗΠΑ ολική έκλειψη ηλίου ήταν στις 21 Αυγούστου 2017 και η επόμενη θα συμβεί στη Βόρεια Αμερική σε 20 χρόνια, το 2044. Η έκλειψη θα ξεκινήσει από το Μεξικό και θα εκτείνεται σε όλο το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Οχάιο, τη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια, το Βερμόντ, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μέιν πριν το φαινόμενο φτάσει στον Βόρειο Ατλαντικό. 

1

Όσο οι μέρες περνούν, αυξάνεται ο ενθουσιασμός με τα ειδικά γυαλιά να έχουν εξαφανιστεί από τα καταστήματα εδώ και μέρες, καθώς περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να παρατηρήσουν την ολική έκλειψη ηλίου, σε μια διαγώνιο που θα διασχίζει τις ΗΠΑ από το νότιο έως το βορειοανατολικό τμήμα τους - από το Κλίβελαντ στις ΗΠΑ έως το Μόντρεαλ του Καναδά.

Στα σχολεία εδώ και μέρες γίνονται ειδικά μαθήματα, ενώ πολλά από αυτά που βρίσκονται κατά μήκος αυτής της διαδρομής θα κλείσουν ή θα επιτρέψουν στα παιδιά να σχολάσουν νωρίτερα.

2

Πληρότητα 100% έχουν τα τουριστικά καταλύματα στις πολιτείες που η έκλειψη θα είναι ολική, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν λάβει ειδικά μέτρα για την διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στις πόλεις τους, καθώς αναμένουν εκατοντάδες τουρίστες.

Want to fully experience the total solar eclipse? Here's how

Aρκετές κομητείες έχουν εκδώσει «οδηγίες καταστροφής» πριν από την έκλειψη, και λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν, ενώ Αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να εφοδιαστούν προκαταβολικά με τρόφιμα και καύσιμα, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρατηρηθούν ελλείψεις λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Τα καταστήματα εστίασης έχουν βγάλει ειδικές «προσφορές» με αφορμή την έκλειψη, με τις αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν ειδικές πτήσεις, με «τσουχτερό», όπως είναι αναμενόμενο, εισιτήριο.

Total Solar Eclipse Forecast Improving As Overall Cloud Cover Trending Downward

Όλα τα δελτία ειδήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές και τα talk shows έχουν από τώρα συνέχεια ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις - με έκτακτα δελτία καιρού για πιθανές συννεφιές, που μπορεί να εμποδίσουν το θέαμα, ενώ το φαινόμενο θα καλυφθεί με ρεπόρτερς σε κάθε πολιτεία.

Τέλος, ενδεικτικό του μαζικού ενδιαφέροντος για την ολική έκλειψη ηλίου είναι ότι ακόμα και κρατούμενοι ζήτησαν να τους επιτραπεί να την παρακολουθήσουν, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η θρησκευτική ελευθερία τους θα παραβιαστεί.