Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Ταϊβάν, προκειμένου να προσεγγίσουν περισσότερους από 600 εγκλωβισμένους ανθρώπους, μια ημέρα αφότου το νησί γνώρισε τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών.

*Διαβάστε εδώ: Σεισμός στην Ταϊβάν: ''Όλοι είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα'' αναφέρει Έλληνας κάτοικος

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν, ένα 24ωρο μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της κομητείας Χουαλιέν, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, γκρεμίζοντας κτίρια και προκαλώντας κατολισθήσεις.

Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν προειδοποίησαν ότι οι μετασεισμοί μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κάτοικος του Χουαλιέν, Χονγκ Τσανγκί, είπε στο CNN ότι το ποτοπωλείο του βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια που έπεσαν από τον σεισμό.

«Όλα τα αγαθά μου, οι προμήθειές μου στον κάτω όροφο καταστράφηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μυαλό μου έχει αδειάσει, βλέποντας ότι όλη η δουλειά της ζωής μου να έχει εξαφανιστεί. Καταστήματα που λειτουργούν για πάνω από μια δεκαετία έχουν χαθεί σε ένα πρωί, είναι οδυνηρό να το βλέπεις», πρόσθεσε.

Άλλος επιζών αφηγήθηκε πώς οι δονήσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων «σαν σφαίρες» γύρω από το ανθρακωρυχείο στο οποίο δούλευε.

Ορισμένοι που είχαν εγκλωβιστεί σε σήραγγες και κοντά σε ένα εθνικό πάρκο διασώθηκαν με ελικόπτερα, 34 ακόμη ωστόσο εξακολουθούν να αγνοούνται.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0b3xqry5ach)


Σεισμός στην Ταϊβάν: Πάνω από 600 οι εγκλωβισμένοι

Ο επίσημος αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν αυξήθηκε σημαντικά από 100 σε 646 σήμερα, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις από απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Οι περισσότεροι πιστεύεται ότι δεν κινδυνεύουν, αλλά έχουν κολλήσει λόγω αποκοπής των δρόμων.

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να τους βγάλουν έξω.

Προμήθειες τροφίμων έχουν πέσει από αέρος σε δεκάδες παγιδευμένους σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

«Το βουνό άρχισε να εκσφενδονίζει βράχους σαν σφαίρες, δεν είχαμε από πού να ξεφύγουμε, όλοι έτρεχαν δίπλα στις σακούλες με άμμο για κάλυψη», είπε ο επιζών, που ταυτοποιήθηκε με το επώνυμό του Τσου, στο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν.

Τρεις από τους εννέα που έχασαν τη ζωή τους ήταν πεζοπόροι σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Tαρόκο, που πήρε το όνομά του από ένα φαράγγι ορόσημο, λίγο έξω από τη Χουαλιέν.

Στην πόλη Χουαλιέν, την πρωτεύουσα της κομητείας όπου σημειώθηκε ο σεισμός, οι προσπάθειες ανακούφισης προχωρούν γρήγορα, με τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν εκσκαφείς και άλλο βαρύ εξοπλισμό για να κατεδαφίσουν κτήρια που έχουν υποστεί ζημιά.

Το πρωί της Πέμπτης, το BBC είδε επίσης εργάτες αρωγής να αφαιρούν τεράστιους ογκόλιθους - στο μέγεθος των αυτοκινήτων - που είχαν πέσει κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα κανονικά δρομολόγια τρένων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0aqs25ufee9)


Κινδυνεύει να πέσει το «κτίριο του Ουρανού»

Σημειώνεται ότι χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από χαλίκια και βράχους, για να στηρίξουν μια δομή 10 ορόφων, γνωστή ως «κτίριο του Ουρανού», το οποίο έχει κλίση προς τα κάτω από τότε που χτύπησε ο σεισμός - για να αποτρέψει την πτώση του σε περίπτωση άλλου μετασεισμού.

Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι μια δασκάλα έχασε τη ζωή της στο κτίριο, όταν επέστρεψε για να σώσει τη γάτα της.

Ο Hsu Chiu-yueh, ο οποίος εργαζόταν απέναντι από το εν λόγω κτίριο, είπε στο BBC: «Το έδαφος έτρεμε τόσο πολύ που μετά βίας μπορούσα να περπατήσω. Φοβόμουν πραγματικά. Ένιωσα ότι τα πόδια μου δεν είχαν τον έλεγχο πια. Ζω χάρη στους συναδέλφους μου, με έσυραν για να βγούμε έξω».

«Υπήρχε πολλή σκόνη στο κτίριό μας κατά την έξοδό μας... [αργότερα] συνειδητοποιήσαμε ότι προερχόταν από το απέναντι κτήριο που είχε μερικώς καταρρεύσει», συνέχισε ο 50χρονος.