Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του βασικού υπόπτου στην εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν ΜακΚαν
Ο Γερμανός Κριστιάν Μπρικνέρ κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση που διαπράχθηκε πριν από 20 χρόνια, αλλά η υπεράσπισή του λέει ότι δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη λόγω της σχέσης που του αποδίδουν με την υπόθεση εξαφάνισης της Mαντλίν ΜακΚαν.


Εξελίξεις στην υπόθεση Μαντλίν: "Είχα δείξει τον απαγωγέα, δεν έκλαψε όταν την πήρε"

Ένας μάρτυρας εναντίον του ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει τους γονείς της για εκείνον και τη δράση του έναν χρόνο αφότου το κοριτσάκι εξαφανίστηκε το 2007. Ο Χέλγκε Μπάσινγκ, πρώην φίλος του κατηγορούμενου, είπε ότι είχε καταθέσει στην ομάδα της Σκότλαντ Γιαρντ που αναζητούσε τη μικρή το 2017.

Ωστόσο, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ονόμασε για πρώτη φορά τον Κριστιάν Μπρικνέρ στον ιδιωτικό ερευνητή των MακΚαν Ντέιβ Έντγκαρ το 2008, το έτος αφότου εξαφανίστηκε από το εξοχικό διαμέρισμα της οικογένειας στην Πορτογαλία. Ο Έντγκαρ, ωστόσο, ο οποίος είχε μόλις προσληφθεί από την οικογένεια και «χτένιζε» πολλές πληροφορίες, είπε στο Sky News ότι δεν θυμόταν κανένα μήνυμα ή συνομιλία με τον Μπάσινγκ εκείνη την εποχή.

Ο τελευταίος επέμεινε ότι, όταν τηλεφώνησε στη Scotland Yard, έστειλε ντετέκτιβ να του πάρουν συνέντευξη επί τρεις ημέρες στην Ελλάδα όπου ζούσε εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεντεύξεων, τους είπε ότι ο τότε φίλος του τού είχε «εξομολογηθεί» ότι ήταν ο απαγωγέας της Mαντλίν, ισχυριζόμενος ότι «δεν έκλαψε όταν την πήρα».

Επτά χρόνια μετά είπε στο δικαστήριο: «Δεν περίμενα τις συνέπειες. Έχασα τη δουλειά μου, το διαμέρισμά μου και δεν έχω φίλους. Η ζωή μου άλλαξε αρνητικά».

Ο Μπάσινγκ, ένας τεχνίτης στέγης, έδινε καταθέσεις εναντίον του Μπρικνέρ στη δίκη του για σεξουαλικές πράξεις που δεν σχετίζονται με την υπόθεση της Μαντλίν. Ο ύποπτος κατηγορείται για τρεις βιασμούς και δύο σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν για πάνω από 20 χρόνια στην Πορτογαλία όταν ζούσε.

Ο Κριστιάν Μπ., όπως τον ονομάζουν τα γερμανικά Μέσα, καθώς δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους περί απορρήτου, αρνείται όλες τις κατηγορίες και οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση της Mαντλίν. Δύο από τις κατηγορίες για βιασμό προέρχονται από στοιχεία που έδωσε στην αστυνομία ο Μπάσινγκ, ο οποίος περιέγραψε τη σχέση του με τον πρώην φίλο του: «Δεν ήμασταν καλοί φίλοι τότε και σίγουρα δεν θα γίνουμε ποτέ καλοί φίλοι στο μέλλον».


Βίντεο με βασανιστήρια και βιασμούς

Είπε στη δίκη στο Braunschweig, κοντά στο Αννόβερο, ότι ο Μπρικνέρ βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να βιάζει μια ηλικιωμένη γυναίκα και μια έφηβη δύο χρόνια πριν εξαφανιστεί η μικρή Βρετανίδα. Ο Μπάσινγκ είπε ότι είδε το στιγμιότυπο με ημερομηνία σε βιντεοκασέτες που έκλεψε ο ίδιος και ένας συνεργάτης του από το σπίτι του φίλου του ενώ ήταν στη φυλακή το 2006.

Περιέγραψε πως το βίντεο δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα να βασανίζει και να βιάζει τα θύματά του σε παρατεταμένες επιθέσεις πριν καθίσει και αφαιρέσει τη μάσκα. Η νομική ομάδα του κατηγορούμενοιυ έχει αμφισβητήσει την ύπαρξή τους, επειδή οι κασέτες δεν ανακτήθηκαν ποτέ από τους ερευνητές.

Κατηγόρησαν τον Μπάσινγκ για ασυμφωνίες στα αποδεικτικά στοιχεία του, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή που δόθηκε νωρίτερα στη δίκη από τον συνεργάτη του Mάνφρεντ Σέιφερθ. Η ακρόαση διεκόπη αφού η υπεράσπιση κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι δημιούργησαν παγκόσμια προκατάληψη κατά του Mπρικνέρ.

Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη για τις κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, επειδή οι εισαγγελείς τον κατηγορούσαν συνεχώς για απαγωγή της Μαντλίν. Ο δικηγόρος υπεράσπισης Aτίλα Αγιάκ ζήτησε από τους δικαστές να απομακρύνουν έναν από τους εισαγγελείς στη δίκη.

Όπως είπε ότι σε δηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ οι Γερμανοί εισαγγελείς έδωσαν την εντύπωση ότι ο Κριστιάν Μπ. σκότωσε τη Mαντλίν, αν και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την εξαφάνισή της και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο 47χρονος κατηγορούμενος βρίσκεται επί του παρόντος στα μισά της ποινής φυλάκισης επτά ετών για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας στην Πράια ντα Λουζ, το ίδιο θέρετρο απ' όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν. Ο Μπάσινγκ θα επιστρέψει για να δώσει περισσότερα στοιχεία τον Ιούνιο. Η δίκη για σεξουαλικά εγκλήματα αναμένεται να συνεχιστεί το καλοκαίρι.