Μεγάλη νίκη για τον Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν από την αρχή τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση επικράτησε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη. Αντίθετα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος σε μια τριπλή ήττα στις τοπικές εκλογές.  Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού καταγράφεται στην Τουρκία μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται μάλιστα να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό. 

 Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι του Ερντογάν, των υπουργών του και του υποψήφιου Μουράτ Κουρούμ, ήταν η αφορμή για να ξεχυθούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εκατοντάδες νέοι που παραδοσιακά εναντιώνονται στην ισλαμιστική στροφή της Τουρκίας.

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη»

«Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που ήταν υποψήφιος ξανά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στις σημερινές δημοτικές εκλογές της χώρας, για μια νέα θητεία ως δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης.

Ο ίδιος είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Τουρκία: Πανηγυρίζει ο αρχηγός του CHP - ''Οι ψηφοφόροι αλλάζουν το πρόσωπο της χώρας''


Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Με καταμετρημένο πάνω από το 83,11% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,62% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Ο εκλεκτός του Τετζέπ Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ βρίσκεται στο 40,60% γεγονός το οποίο ερμηνευεται ως μια σαφή ήττα του Τούρκου προέδρου που ήλπιζε να πάρει πίσω τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αντιπολίτευση έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος του Ερντογάν στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Μέσω της νίκης του Κουρούμ ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα αποκτούσε πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του.

Παρά την πίεση που ασκήθηκε στοιν εκλεκτό της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέτυχε μια μεγάλη νίκη με διαφορά περίπου 10 μονάδων.

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.


1

1


Άγκυρα: Μπροστά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς

Και στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 65,42% των ψήφων, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς, προπορεύεται με 59,15% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούκ Αλτινόκ στο 32,75%.


2

Ηττα Ερντογάν και στη Σμύρνη

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, με καταμετρημένο το 78,89% των ψήφων, ο υποψήφιος του CHP προηγείται με 48,38% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν με 37,06%.


3

Οζγκού Οζέλ: «Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας»

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.


cnnturk2



Δείτε live  τα αποτελέσματα 

TRT Haber Canlı Yayını