Τη στιγμή που η χώρα της και η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζονται από το μακελειό σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα βρήκε το χρόνο να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας του αποκλεισμού των Ρώσων διπλωματών από τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Ειδικότερα, έγραψε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης: «Είναι αξιολύπητο ότι, αντί να στείλουμε ευχές για την εθνική εορτή, όπως άρμοζε κάποτε, είμαστε αναγκασμένοι τούτη την ημέρα να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η «Σιδηρά Κυρία» της ρωσικής διπλωματίας ασχολήθηκε με την Ελλάδα. Παλαιότερα, αμέσως μετά την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις λόγω της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκο Κοτζιά, το όνομα της Ζαχάροβα ακούστηκε για τη θέση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα. Το γεγονός ερμηνεύτηκε τότε ως απόπειρα της Μόσχας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, στέλνοντας μια διεθνώς προβεβλημένη διπλωμάτισσα.

Τελικά η Ζαχάροβα δεν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά παρέμεινε στη Μόσχα, για να κατηγορήσει πριν από δύο χρόνια την Αθήνα ότι «καλλιεργεί ρωσοφοβική υστερία σε σημείο βρασμού κι έχει εγγραφεί στις τάξεις των συνηγόρων του ουκρανικού καθεστώτος», ενώ απείλησε ότι τα όπλα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία θα στραφούν και εναντίον των Ελλήνων της περιοχής, «τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα». Έσπευσε, βέβαια, να εκτιμήσει τότε ότι «οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σε αυτές τις δοκιμασίες».

Η πολιτική σταδιοδρομία και το βιογραφικό της Ζαχάροβα

Η Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα (αυτό είναι το πλήρες όνομά της) είναι σίγουρα μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας. Μάλιστα, το 2016 συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσιοποίησε το BBC με τις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες.

Ρώσος αξιωματούχος (και συνάδελφός της) έχει δηλώσει για εκείνη σε δυτικά ΜΜΕ πως «μοιάζει με τον ταραχοποιό της τάξης, που πειράζει τα άλλα παιδιά, όταν ο δάσκαλος είναι στραμμένος στον πίνακα».

Όπως συνέβη το 2020, όταν με αφορμή την υπογραφή οικονομικής συμφωνίας Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, υπό το βλέμμα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (τότε που ο Σέρβος Πρόεδρος άκουσε έκπληκτος πως η χώρα του θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ…), η Ζαχάροβα συνέκρινε τη στάση του σώματος του Βούτσιτς με εκείνη της Σάρον Στόουν στο «Βασικό Ένστικτο», αναρτώντας μάλιστα το σχετικό ενσταντανέ από την ταινία του 1992 στο λογαριασμό της στο Facebook.

Ήταν ένας άλλος τρόπος για να πει ότι το Βελιγράδι «άνοιξε τα πόδια» στους Αμερικανούς. Ύστερα από αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον Βούτσιτς και η Ζαχάροβα να ανασκευάσει την… ευρηματική της περιγραφή.

Όμως το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Η σοβαρότερη ίσως από τις διπλωματικές γκάφες της ήταν να υπαινιχθεί ότι ο Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία χάρη στο εβραϊκό λόμπι, μιμούμενη μάλιστα την εβραϊκή προφορά σε τηλεοπτικό σόου.

 Όσο κι αν συγκαταλέγεται στα «αγαπημένα παιδιά» του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πούτιν σίγουρα κάποια στιγμή ενοχλήθηκε από τον πληθωρικό χαρακτήρα της. Πλην, όμως, με τα χρόνια έμαθε να της συγχωρεί τέτοια μικροπαραπτώματα, καθώς η όμορφη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών -επιτομή της ρωσικής καλλονής- μεταφέρει με τον πιο αιχμηρό τρόπο το αφήγημα της ρωσικής διπλωματίας.

Το 2017 η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία για τη διαφορετική της συμπεριφορά απέναντι στις αυτονομιστικές κρίσεις στην Κριμαία και την Καταλονία, έπειτα από εκατοντάδες τραυματίες από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας, που εμπόδιζαν τους Καταλανούς να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, λέγοντας: «Βλέπω και διαβάζω τι συμβαίνει στην Καταλονία. Και η Ευρώπη θα μας πει κάτι για το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για τους γνώστες των ρωσικών πραγμάτων, τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τον Αύγουστο του 2015, ως αντίπαλο δέος της Τζεν Ψάκι, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί Μπαράκ Ομπάμα.

Το Κρεμλίνο είχε ιδιαίτερη εμμονή με την Ψάκι και δεν ήταν λίγες οι φορές που η Ζαχάροβα της επιτέθηκε δημόσια, τόσο σε συνεντεύξεις Τύπου όσο και σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση.

Θυγατέρα ενός παντός καιρού ανώτερου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος, έφερε μοντέρνο αέρα στην «γκρίζα» ρωσική διπλωματία. Γεννήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1975 στη Μόσχα και σε ηλικία έξι ετών έφυγε με την οικογένειά της για την Κίνα, αφού ο πατέρας της, έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης, διορίστηκε στη σοβιετική πρεσβεία του Πεκίνου. Όλη η οικογένεια επέστρεψε στη Ρωσία το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Απόλυτος άνθρωπος του συστήματος», σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζαχάροφ χρημάτισε και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η αγάπη της κόρης του για τη «Χώρα του Δράκου» και τον πολιτισμό της. Η μητέρα της, Ιρίνα Ζαχάροβα, είναι ιστορικός τέχνης, που εργάστηκε στο φημισμένο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, και σε αυτήν οφείλεται η αγάπη της για τις τέχνες.

Η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO). Παράλληλα, κατέχει διδακτορικό στις ιστορικές επιστήμες. Η καριέρα της ξεκίνησε το 2003, όταν διορίστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Υόρκη ως μέλος της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στoν ΟΗΕ. Εκεί γνώρισε το σύζυγό της, αλλά και το μέντορά της, το μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εκείνος ήταν τότε πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ και γρήγορα αναγνώρισε τις ικανότητές της. Η ίδια επέστρεψε με αναβαθμισμένο ρόλο στη Μόσχα το 2008 και βαθμηδόν ανελίχθηκε το 2015 στο επίζηλο σημερινό της πόστο.

Εκτός από τα social media, η Μαρία Ζαχαροβα αγαπά τις κοσμικές εκδηλώσεις, τα γυμναστήρια, το σκύλο της, αλλά πάνω απ’ όλα λατρεύει το σύζυγό της, Αντρέι Μακάροφ, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη. Για τον «κύριο Ζαχάροφ» ελάχιστα είναι γνωστά, πέραν του ότι ασχολούνταν με επιχειρήσεις στις ΗΠΑ (το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005 στη Νέα Υόρκη). Σήμερα είναι διευθυντής ρωσικής εταιρείας και ανήκει στον κύκλο του Κρεμλίνου. Η Ζαχάροβα, πάντως, διαψεύδει ότι ο σύζυγός της είναι εκατομμυριούχος.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime