Κοµβικής σηµασίας είναι οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυµεί την απόλυτη κυριαρχία στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Την ίδια ώρα, δυσβάσταχτα παραµένουν τα προβλήµατα καθηµερινότητας των πολιτών, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να µη δώσει άλλη εκλογική µάχη µετά το πέρας των επερχόµενων τοπικών. Την τελευταία του διαδικασία προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, δηµιουργώντας ταυτόχρονα την απορία κατά πόσον ευσταθεί ή όχι αυτή η ανακοίνωση. Παρότι η είδηση προκάλεσε αίσθηση στη ∆ύση, φαίνεται πως εντός της χώρας αντιµετωπίζουν... φειδωλά αυτήν την ανακοίνωση, µε αρκετούς χρήστες των social media να αναρτούν τη φράση: «Πάλι θέλει να σταµατήσει;», υπενθυµίζοντας έτσι και παρελθοντικές δηλώσεις του. Χαρακτηριστικά, ο συνεργάτης του Γερµανικού Ινστιτούτου ∆ιεθνών Σπουδών Χακί Τας υπενθύµισε πως ο Ερντογάν κάνει την εν λόγω τοποθέτηση για τέταρτη φορά, µετά το 2009, το 2012, όταν γνωστοποιούσε ότι θα διεκδικούσε για τελευταία φορά την ηγεσία του κόµµατος, αλλά και το 2023, όταν «επεδίωκε λαϊκή εντολή για µία τελευταία φορά».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισηµάνει πως, έπειτα από κάθε «τελευταία φορά», φρόντιζε µέσω της ατζέντας του να προωθήσει τις εξουσίες του, καθιστώντας τον εαυτό του σήµερα πιο ισχυρό από ποτέ. Ο ίδιος εκτίµησε ότι µε αυτήν τη στάση επιχειρεί µια διαφορετική τακτική, µε στόχο την επίκληση στο συναίσθηµα των ψηφοφόρων του για όσο το δυνατόν µεγαλύτερη κινητοποίηση. Ωστόσο, µυστήριο παραµένει ποιος θα µπορούσε δυνητικά να είναι ο επόµενος ηγέτης του AKP, καθώς «δεν υφίσταται κόµµα, αλλά µόνο Ερντογάν», σύµφωνα µε τον πολιτικό επιστήµονα.

Ο εκλεκτός

Παράλληλα, ο 70χρονος ετοιµάζεται για τη «µάχη της Πόλης», µε τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόµµατος, Μουράτ Κουρούµ, να τίθεται απέναντι στον νυν δήµαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέµ Ιµάµογλου, σε µια αναµέτρηση που είναι «ζήτηµα ζωής ή θανάτου» για τον Ερντογάν, καθώς αυτή η κούρσα παρακολουθείται στενά ως βαρόµετρο της τρέχουσας θέσης και επιρροής του AKP στην τουρκική πολιτική.

Ο 48χρονος Κουρούµ βρέθηκε στην κυβέρνηση από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2023, ενώ έως το 2018 και για 6 χρόνια είχε βρεθεί σε επιτελικές θέσεις στην κρατική ∆ιεύθυνση Κοινωνικής Στέγασης. Οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν «στήθος µε στήθος» µονοµαχία ανάµεσα στους δύο πολιτικούς, κάτι που ανατράπηκε στην τελευταία δηµοσκόπηση της KONDA, αναδεικνύοντας διαφορά 7,3% υπέρ του Ιµάµογλου και ποσοστά 46,1%, έναντι 38,9% του Κουρούµ. Ο λαοφιλής Ιµάµογλου, που στηρίζεται από το αντιπολιτευόµενο κόµµα CHP, διεξάγει έναν ήδη επιτυχηµένο προεκλογικό αγώνα, επιδιώκοντας ανανέωση της θητείας του.

Αλλωστε, αυτή η διαδικασία είναι υψίστης σηµασίας για τον ίδιο, καθώς παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κεµαλικού κόµµατος µε σκοπό να υπερασπιστεί τον δήµο και µια πιθανή ήττα του ενδέχεται να επιφέρει δυσβάσταχτες πολιτικές επιπτώσεις όχι µόνο για το CHΡ, αλλά και για το πολιτικό του µέλλον. Ενα στοιχείο-κλειδί της κούρσας αυτής είναι οι έντονες ανησυχίες και οι ενδοιασµοί που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος για τον Κουρούµ. Σύµφωνα µε την «D.W.», το κύριο στοιχείο προβληµατισµού είναι ότι οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν την εκστρατεία του 48χρονου είναι οι ίδιοι που είχαν «τρέξει» την καµπάνια του Μπιναλί Γιλντιρίµ, ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα το 2019 στον δήµο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Παράλληλα, στις 9 Μαΐου, σύµφωνα µε τα τουρκικά Μέσα, ο Ερντογάν αναµένεται να βρεθεί στις ΗΠΑ για συνάντηση µε τον Αµερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον επί προεδρίας του 82χρονου µετά την αµείωτη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Κοµβικής σηµασίας είναι ότι η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα έπειτα από τη συµφωνία Αγκυρας-Ουάσινγκτον για τα F-16, µε αντάλλαγµα το «ναι» της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά