Ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό διαδραματίστηκε σε πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Λονδίνο, όταν drone πέρασε ξυστά από το αεροπλάνο, θέτοντας σε κίνδυνο 180 επιβάτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το περιστατικό σημειώθηκε στις 3 Ιανουαρίου, ενώ το Airbus A321 βρισκόταν σε ύψος 9.600 ποδιών, περιμένοντας στην ουρά να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Στο 1,5 μέτρο από το φτερό

Το drone, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ασφαλείας, βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από το φτερό του αεροπλάνου και 9 μέτρων από το τζάμι του πιλοτηρίου.

Εκτιμάται ότι ο άγνωστος χειριστής του drone, προκειμένου να καταγράψει πλάνα από αεροπλάνα, παρακάμψε τον περιορισμό ύψους που υπάρχει στο λογισμικό, φτάνοντας 24 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Περιστατικό "Category A"

Η αναφορά του UK Airprox Board κατατάσσει το περιστατικό στην κατηγορία "Category A", που περιλαμβάνει περιστατικά υψηλού κινδύνου για σύγκρουση.

Στο κείμενο της αναφοράς περιγράφεται ότι ο πιλότος «αντιλήφθηκε ένα αντικείμενο δεξιά της μύτης του αεροπλάνου. Ήταν μικρό αλλά είχε το σχήμα του drone. Το αντικείμενο αυτό ήταν πάνω από το δεξί φτερό του αεροπλάνου. Οι λεπτομέρειες μεταφέρθηκαν άμεσα στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Χίθροου με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώνουν τον πιλότο του αεροπλάνου πίσω από αυτό της British Airways».

Ο πιλότος, σύμφωνα με την αναφορά, εκτίμησε ως «υψηλό» τον κίνδυνο σύγκρουσης σημειώνοντας ότι το αντικείμενο ήταν «εξαιρετικά κοντά» στη δεξιά πλευρά του Airbus A321.

Η αναφορά του UK Airprox Board καταλήγει λέγοντας πως «το Συμβούλιο κρίνει ότι η συνολική περιγραφή του συμβάντος από τον πιλότο απεικονίζει μια κατάσταση όπου οι προληπτικές κινήσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο συμβάν και/ή υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος σύγκρουσης».

Εκπρόσωπός η British Airways, σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφερε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τέτοια περιστατικά και οι πιλότοι μας τα αναφέρουν ώστε οι αρχές να μπορούν να διεξάγουν έρευνα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».