Πέθανε ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ο βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος που συνέβαλε στην κατάρριψη της αντίληψης ότι οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις.

Η έρευνά του σχετικά με την ψυχολογία της κρίσης έδειξε πώς οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν αποφάσεις που δεν περιλαμβάνουν σημαντικό βαθμό ανάλυσης, αντί να ακολουθούν μια πορεία δράσης με βάση το ένστικτο.

Ο Κάνεμαν, ο οποίος ήταν 90 ετών, έγινε γνωστός το 2002 αφού του απονεμήθηκε μερίδιο από το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών εκείνης της χρονιάς για το έργο του σχετικά με την «ενσωμάτωση των γνώσεων από την ψυχολογική έρευνα στην οικονομική επιστήμη, ιδίως όσον αφορά στην ανθρώπινη κρίση και τη λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα».

Τα πειράματα του Ισραηλινοαμερικανού στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας υπονόμευσαν την έννοια του homo economicus, ενός αρχέτυπου που έχει στηριχθεί για να αποτελέσει τη βάση των οικονομικών μοντέλων, αλλά σπάνια συναντάται στην πραγματικότητα.

Το έργο του, το οποίο αναπτύχθηκε συχνά με τον επί μακρόν συνεργάτη του Άμος Τβέρσκυ, αποτέλεσε τη βάση για το βιβλίο «Thinking Fast and Slow» (Σκέφτομαι γρήγορα και αργά), που έγινε μπεστ σέλερ και εκδόθηκε το 2011. Το έργο αυτό κατηγοριοποιούσε τη σκέψη σε δύο συστήματα – το πρώτο πιο γρήγορο και πιο συναισθηματικό, το δεύτερο πιο λογικό.

Μέσω πειραμάτων, που συχνά μετρούσαν τις αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού για να μετρήσουν τη συναισθηματική διέγερση, ο Κάνεμαν μπόρεσε να δείξει ότι οι άνθρωποι συχνά προεπιλεγούν σε μια συναισθηματική προοπτική, οδηγώντας στη δημιουργία ουσιαστικών προκαταλήψεων. «Οι άνθρωποι προτιμούν οι πηγές των πληροφοριών τους να συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Kahneman κατά τη διάρκεια ενός γεύματος των Financial Times. «Τότε όλα τα μηνύματα που λαμβάνεις είναι συνεπή μεταξύ τους και αισθάνεσαι άνετα».