Κρίσιμες θα είναι οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, αφού αποτελούν ένα τεστ για τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του.

Ο Τούρκος πρόεδρος αγωνιά να ανακτήσει τους μεγάλους δήμους που απώλεσε προ πενταετίας, ενώ μια νίκη των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ενδέχεται, σύμφωνα με αναλυτές, να «σπρώξει» τον Ερντογάν να επιδιώξει αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του.

«Mάχη για την Κωνσταντινούπολη»

Στις εκλογές του 2019 η ενωμένη αντιπολίτευση απέσπασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με την απώλεια της Κωνσταντινούπολης να είναι μεγάλο πλήγμα για τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας, αφού από εκεί ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994.

Στις εκλογές αυτές ο Ερντογάν «κατεβάζει» απέναντι στον προερχόμενο από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου τον 47χρονο πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ των δύο υποψηφίων, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης έργα υποδομών για την ενίσχυση της αντισεισμικότητας των κτιρίων και την αντιμετώπιση των χρόνιων κυκλοφοριακών προβλημάτων. Όσον αφορά την Άγκυρα, η αντιπολίτευση αναμένεται να τη διατηρήσει υπό τον έλεγχό της, αφού ο νυν δήμαρχός της, Μανσούρ Γιαβάς παραμένει δημοφιλής και φέρεται να τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες.

Το «τρικ» του Ερντογάν

Όλο αυτό το διάστημα ο Ερντογάν στήριξε τους υποψήφιούς του δίνοντας το «παρών» στις προεκλογικές εκστρατείες τους. Αν καταφέρει το AKP να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά οι υποψήφιοί του, θα ενισχυθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να παραμείνει στην εξουσία μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του το 2028.

Ο Ερντογάν είχε πει πρόσφατα, ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι τελευταίες του, βάσει του Συντάγματος, αλλά οι επικριτές του κάνουν λόγο για «τρικ» του Τούρκου προέδρου, προκειμένου να ανακτήσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων, που ταλανίζονται από την ακρίβεια.

Εκμεταλλεύτηκε τον κρατικό μηχανισμό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Και σε αυτές τις εκλογές, ο Ερντογάν αξιοποίησε το πλεονέκτημα της εξουσίας κάνοντας συχνά χρήση κρατικών πόρων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 90% των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν ή υποστηρικτών της, σύμφωνα με ομάδες παρακολούθησης της ελευθεροτυπίας, δίνοντας ώθηση στις υποψηφιότητες υποψηφίων του AKP και συμμάχων του.

Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο Ερντογάν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να ψηφίσουν εκλεκτούς του, αν θέλουν οι δήμοι τους να εξασφαλίσουν στήριξη από την κυβέρνηση. Παράλληλα προχώρησε σε αύξηση κατά 49% του κατώτατου μισθού, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να φρενάρει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Κρίσιμη η ψήφος των Κούρδων

Η εκλογική ήττα του περασμένου Μαϊου οδήγησε σε αποσύνθεση την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό τους Κεμαλιστές, με το ηθικό των οπαδών της καταρρακωμένο μετά την αποτυχία να εκθρονίσουν τον Ερντογάν.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, που αποτελούν περίπου το 10% του εκλογικού σώματος στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της μάχης μεταξύ του Ιμάμογλου και του εκλεκτού του Ερντογάν, αφού το φιλοκουρδικό κόμμα είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου προ πενταετίας συμβάλλοντας στη νίκη του. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το Λαϊκό Κόμμα της Ισότητας και της Δημοκρατίας (DEM), κατεβάζει δικούς του υποψηφίους πιθανώς στερώντας ψήφους από τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Σε λίγες ημέρες εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία θα προσέλθουν στις κάλπες και η αγωνία θα λάβει τέλος για τον Ερντογάν και όχι μόνο.