Στον δρόµο προς τις δηµοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι σε µεγάλο βαθµό αναποφάσιστοι, για το εάν θα ξαναδώσουν την ψήφο τους στους υποψήφιους του προέδρου Ερντογάν ή στην αντιπολίτευση, όπως έκαναν και στις εκλογές του 2019.

Οι ανοιχτοί λογαριασµοί του κυβερνώντος κόµµατος µε την αντιπολίτευση ξεκίνησαν στις εκλογές του 2019, όταν ο Ερντογάν προσπάθησε να κόψει τον δρόµο του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέµ Ιµάµογλου προς τον δηµαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης, αµφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσµα, ζητώντας επανάληψη των εκλογών, τις οποίες κέρδισε µε µεγάλη διαφορά ο Ιµάµογλου.

Σε εκείνες τις εκλογές η αντιπολίτευση µε επικεφαλής τον Ιµάµογλου κατέβηκε µε έναν ευρύ συνασπισµό κοµµάτων, συµπεριλαµβανοµένου και του φιλοκουρδικού HDP. Σε αυτές τις εκλογές ο συνασπισµός αυτός τα έχει σπάσει και το κάθε κόµµα κατεβάζει δικούς του υποψήφιους, γεγονός που ευνοεί τον Κουρούµ. Οπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις µεγαλύτερες πόλεις, όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, στις οποίες το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ θέλει να πετύχει αποφασιστικές νίκες. Το µεγαλύτερο όµως προσωπικό στοίχηµα για τον Ερντογάν είναι να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι της δηµαρχιακής κούρσας στην Πόλη, ο 52χρονος νυν δήµαρχος Εκρέµ Ιµάµογλου, εκπρόσωπος του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος CHP, και ο 47χρονος υποψήφιος του AKP, Μουράτ Κουρούµ, νυν βουλευτής Κωνσταντινούπολης, όλο το προηγούµενο διάστηµα βρίσκονταν πολύ κοντά στις δηµοσκοπήσεις µε ελάχιστη διαφορά ψήφων. Στην τελευταία όµως δηµοσκόπηση της έγκριτης KONDA, ο Ιµάµογλου προηγείται µε 7,2 µονάδες, συγκεντρώνοντας το 46,1% και ο Κουρούµ το 38,9%, γεγονός που οφείλεται, σύµφωνα µε τους ειδικούς, στην ανακατανοµή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η εξέλιξη αυτή, σύµφωνα µε τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει θορυβήσει το κυβερνών κόµµα και τον ίδιο τον Ερντογάν, προσωπική επιλογή του οποίου είναι ο Κουρούµ. Οι γκρίνιες και η δυσαρέσκεια είναι τόσο έντονες, που µέλη του ΑΚΡ αµφισβητούν ανοιχτά τις ικανότητες του Κουρούµ, χαρακτηρίζοντάς τον αδύναµο αντίπαλο για τον Ιµάµογλου.

Διαβάστε ακόμα: Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις - Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές είναι αποφασισµένος να επιβάλει τις επιλογές του αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Για να το πετύχει αυτό έχει επιστρατεύσει τα τουρκικά ΜΜΕ, που σε ποσοστό 90% ελέγχονται από την κυβέρνηση, µόνο που αυτό δεν λειτουργεί πάντα υπέρ του, καθώς πολλοί ψηφοφόροι -κυρίως νέοι- στρέφονται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πλατφόρµες, όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube, για να ενηµερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Τις τελευταίες ηµέρες κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που εµφανίζει τρία στελέχη από το κόµµα της αντιπολίτευσης του Εκρέµ Ιµάµογλου να χρηµατίζονται, ενώ είχε προηγηθεί λίγες ηµέρες νωρίτερα ένα άλλο που, όπως αποδείχθηκε, είχε κατασκευαστεί µε τη βοήθεια της Τεχνητής Νοηµοσύνης, στο οποίο ο Εκρέµ Ιµάµογλου επαινεί το κυβερνών κόµµα του προέδρου Ερντογάν, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Το διακύβευµα

Οι συγκεκριµένες εκλογές είναι σηµαντικές για το πολιτικό µέλλον της Τουρκίας, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον Ερντογάν. Σύµφωνα µε έγκριτους πολιτικούς αναλυτές, η δήλωσή του ότι αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία στην προεδρία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα ξαναείναι υποψήφιος στις εκλογές του 2028, είναι µια µπλόφα από αυτές που συνηθίζει, για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόµµατός του. Στόχος του είναι να εκλέξει όσο περισσότερους υποψήφιους του AKP µπορεί, ώστε να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια να προβεί σε αλλαγές του Συντάγµατος, ώστε να διεκδικήσει και µια τρίτη θητεία στις εκλογές του 2028. Αν όµως δεν τα καταφέρει και κερδίσει ο Ιµάµογλου, αυτό θα είναι µια νέα µεγάλη ήττα του ίδιου του Ερντογάν και όχι του Κουρούµ, η δεύτερη µέσα σε πέντε χρόνια στις τοπικές εκλογές, βάζοντας φρένο στην πολιτική κυριαρχία του και ανοίγοντας τον δρόµο για αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας, µε ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2028. Οσο για τον Ιµάµογλου, µια δεύτερη θητεία στον ∆ήµο της Κωνσταντινούπολης θα τον έχριζε αυτόµατα ηγέτη της αντιε ρντογανικής αντιπολίτευσης.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.