Αντιμέτωποι με ένα φρικιαστικό θέαμα ήρθαν οι άνθρωποι μιας οργάνωσης που αναζητά εξαφανισμένα πρόσωπα στο Δυτικό Μεξικό, αφού εντόπισαν ένα «αυτοσχέδιο κρεματόριο» με πτώματα και ανθρώπινα υπολείμματα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή (24/03) βρέθηκαν στην Ελ Σάλτο, στη Χαλίσκο, συνολικά 25 σάκοι με υπολείμματα πτωμάτων, που περιείχαν οστά και απανθρακωμένους ιστούς. Πρόκειται για την πολιτεία που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό εξαφανισθέντων στο Μεξικό, κάπου 15.000 ανθρώπους.

Η Ιντίρα Ναβάρο, της συλλογικότητας Guerreros Buscadores, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Πέσαμε πάνω σε αυτοσχέδιο φούρνο. Ψάχνοντας λίγο, αρχίσαμε να βρίσκουμε οστά και κομματάκια δέρματος, καμένες ανθρώπινες σάρκες, η δυσωδία ήταν ανυπόφορη». 

Στην ίδια πολιτεία εντοπίστηκαν πέντε πτώματα -τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας- σε δρόμο ανάμεσα στους Δήμους Ενκαρνασιόν και Λάγος δε Μορένο.

Η πολιτεία Χαλίσκο είναι προπύργιο του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, μιας από τις πιο βίαιες συμμορίες στη χώρα, μαζί με το καρτέλ Σιναλόα. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο άλλη συλλογικότητα -από αυτές που ιδρύουν συχνά μητέρες που ψάχνουν τα παιδιά τους- εντόπισε ανθρώπινα υπολείμματα σε αποτεφρωτήρα που βρισκόταν σε άδειο οικόπεδο στην ίδια πολιτεία.

Η αρμόδια Εισαγγελία για την επαλήθευση καταγγελιών αυτής της φύσης δεν έχει εκφραστεί ακόμη. Συλλογικότητες που αναζητούν αγνοουμένους λένε πως καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν φούρνους για να απανθρακώνουν τα θύματά τους και να εξαφανίζουν κάθε ίχνος τους.



Το Μεξικό μετρά σχεδόν 100.000 εξαφανισθέντες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που επικαιροποιήθηκαν τη 19η Μαρτίου. Οι εξαφανίσεις στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφηκαν μετά το 2006, όταν η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στα καρτέλ, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό.

Τέλος, το Μεξικό μετράει πάνω από 52.000 πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Movimiento por Nuestros («Κίνημα για τους δικούς μας», ενν. εξαφανισμένους).