«Η επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας συνάδει με το Ισλαμικό Κράτος», υποστήριξε ειδικός μιλώντας στο Sky News για το μακελειό στη Μόσχα με τους 137 νεκρούς.
Ο Άαρον Ζέλιν, ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών ομάδων και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι «η ίδια η επίθεση, το είδος των εμπλεκομένων, το στυλ της επίθεσης και η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης είναι όλα modus operandi του Ισλαμικού Κράτους».

Το ISIS δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση και αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πληροφορίες τους δείχνουν ότι υπεύθυνη ήταν μια αφγανική θυγατρική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος Khorasan (ISIS-K). Στο ISIS ως υπεύθυνους αναφέρθηκε πρώτη φορά και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα: Μακελειό στη Μόσχα: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση του ISIS-K που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα


Μακελειό στη Μόσχα: Το βίντεο

Μία ημέρα μετά την επίθεση, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq της μαχητικής οργάνωσης ένα βίντεο με τους επιτιθέμενους μέσα στο Crocus Hall, το οποίο δείχνει έναν αριθμό ενόπλων να εισβάλλουν στο κτίριο και να επιτίθενται σε ανθρώπους.

Οι δράστες φαίνονται να κρατούν όπλα και μαχαίρια. Περισσότεροι από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

img_8663_jpeg


Ο κ. Ζέλιν δήλωσε ότι ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση συνάδει με τις μεθόδους του ISIS. «Έχουμε δει σε προηγούμενες επιθέσεις ότι πυροβολούν και μαχαιρώνουν ανθρώπους… Έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα πάνω τους, ώστε να μπορούν να τους προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά», σχολίασε.

«Έτσι, ακόμα και αν καταλήξουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις σφαίρες και τα φυσίγγιά τους ή τα AK47 θα έχουν ένα μαχαίρι για να μαχαιρώσουν», πρόσθεσε.

skynews-moscow-attack_6500844


Ο δρ Antonio Giustozzi, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute, ανέφερε με τη σειρά του ότι ο τρόπος με τον οποίο το ISIS πραγματοποιεί επιθέσεις «εξαρτάται από το είδος των όπλων που μπορούν να αποκτήσουν».

«Έτσι, τα εκρηκτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζώνες αυτοκτονίας δεν είναι τόσο εύκολο να τα προμηθευτούν… Πιθανότατα είναι πιο εύκολο να προμηθευτεί κανείς πυροβόλα όπλα στη Ρωσία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η ακριβής επιλογή των όπλων μπορεί να υπαγορεύεται από το τι είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά».


Τα ρούχα που φορούσαν οι ύποπτοι ταιριάζουν με την εικόνα του ISIS

Το ISIS έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια παλαιότερη εικόνα, στην οποία, όπως λέει, φαίνονται ορισμένα από τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα. Δείχνει τέσσερα άτομα με θολά πρόσωπα μπροστά από μια σημαία του ISIS.

Ο κ. Zelin δήλωσε ότι οι εικόνες «που δηλώνουν υποταγή στον ηγέτη του ISIS» αποτελούν μέρος της εκστρατείας της ομάδας στα μέσα ενημέρωσης.

skynews-moscow-attack-isis_6500849


Το Sky News ανέλυσε και συνέκρινε την εικόνα του ISIS με μεταγενέστερα βίντεο και εικόνες ανακρίσεων από τις ρωσικές Αρχές και άλλες φωτογραφίες που ελήφθησαν αργότερα από τους τέσσερις υπόπτους στο δικαστήριο. Χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο αναγνώρισης προσώπου και ανέλυσαν τα ρούχα που φορούσαν οι ύποπτοι.

Τα ρούχα που φορούσαν τρία από τα άτομα που φαίνονται στην εικόνα του ISIS ταιριάζουν με αυτά που φαίνονται σε άλλα βίντεο και εικόνες που εμφανίστηκαν μετά την επίθεση.

Οι ύποπτοι έχουν κατονομαστεί ως οι: Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Muhammadsobir Fayzov και Shamsidin Fariduni.

Και ένα εργαλείο αναγνώρισης προσώπου με Τεχνητή Νοημοσύνη που χρησιμοποίησε το Sky News επιβεβαίωσε ότι τα πρόσωπα ταυτίζονται.

Ο κ. Ζέλιν δήλωσε παράλληλα ότι, ενώ δεν είναι όλες οι επιθέσεις του ISIS ίδιες, υπάρχει μια συνέπεια στην εκστρατεία της τρομοκρατικής οργάνωσης στα μέσα ενημέρωσης.

Εξήγησε ότι αρχικά κάνουν μια πρώτη δήλωση ανάληψη ευθύνης, ακολουθούμενη από μια μεγαλύτερη δήλωση, στη συνέχεια δίνουν «φωτογραφικά στοιχεία των ατόμων που δηλώνουν πίστη στον ηγέτη του ISIS» και μετά κάποια βίντεο της επίθεσης ή σχετικά με την επίθεση.

«Είναι σίγουρα ένα μοτίβο που χρησιμοποιούν, σκοπός του οποίου εν μέρει είναι να παίζουν στις ειδήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

skynews-moscow-isis_6500838

skynews-moscow-russia_6500841

Ανάληψη ευθύνης για το μακελειό στη Μόσχα

Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι δεν ευθύνεται άλλη ομάδα.

Ο δρ Giustozzi δήλωσε: «Πρόκειται για εκφοβισμό, εξάπλωση του τρόμου και κυρίως για τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας».

Ο κ. Ζέλιν δήλωσε ότι μετά την επίθεση είχε δει στα «διάφορα είδη προπαγάνδας τους σε διάφορες γλώσσες ότι προσπαθούν να στρατολογήσουν ανθρώπους».

Από την άλλη, η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία αυτόν τον μήνα για επικείμενη επίθεση. Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις πληροφορίες αυτές δήλωσε ότι βασίστηκε σε υποκλοπές «συζητήσεων» μεταξύ των μαχητών του ISIS-K.