Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στην Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύει «να απομονώσει περαιτέρω» το Ισραήλ αλλά και να βλάψει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά του.

Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε «ειλικρινείς συνομιλίες», αναφερόμενος σε συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα «κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τη συνάντηση του με τον Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο κ. Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί η Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί - θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.