Η επιθυμία του να πάει σε σχολείο οδήγησαν έναν 8χρονοα από το Μάλι της Δυτικής Αφρικής σε ένα ταξίδι 5.600 χιλιομέτρων μέσω της Σαχάρας και μέσω αντίξοων συνθηκών προκειμένου να φτάσει στην Ευρώπη.

Ο μικρός Ουμάρ Ναμόκο αποφάσισε πριν από τέσσερις μήνες να εγκαταλείψει το χωριό του κοντά στην Ταμπάγκα του Μάλι μετά από επίθεση τζιχαντιστών, στη διάρκεια της οποίας χωρίστηκε από τους δικούς του.

Αντί να επιστρέψει στο σπίτι του το αγόρι συνέχισε την πορεία του μέσω της Σαχάρας, όπου συνάντησε κι άλλους επίδοξους μετανάστες για να καταλήξει στη Λιβύη.

Εκεί όμως έπεσε στα χέρια μιας συμμορίας που τον υποχρέωσε να δουλεύει ως συγκολλητής και ελαιοχρωματιστής.

Κάποια στιγμή το αγόρι το έσκασε και προσπάθησε να διαπλεύσει τη Μεσόγειο, αλλά η λιβυκή ακτοφυλακή σταμάτησε τη βάρκα στην οποία επέβαινε κι έριξε τον Ουμάρ στη διαβόητη φυλακή Αϊν Ζάρα της Τρίπολης.

Το παιδί δραπέτευσε με τη βοήθεια δύο ενηλίκων κρυμμένο σε κάδο απορριμμάτων κι έφθασε στην ακτή της Ζαουίγια, έξω από την πρωτεύουσα της Λιβυης για να επιβιβαστεί σε νέα βάρκα, όπου βρήκε έναν μεγαλύτερο συνονόματό του, που τον αναγνώρισε από τη φυλακή και του φέρθηκε σαν μεγάλος αδελφός στο υπόλοιπο ταξίδι.

Abbiamo la fortuna al Ceis Ancona di avere un Io capitano nella nostra Arca. E' arrivato da lontanissimo, con un viaggio...

Δημοσιεύτηκε από Ceis Ancona στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024

Η άφιξη του αγοριού στην Ιταλία

Μαζί τους στη βάρκα βρίσκονταν άλλα 23 παιδιά και πάνω από 60 ενήλικες που αποτόλμησαν το ταξίδι μέσω της Μεσογείου κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Η βάρκα βολόδερνε επί μέρες στα κύματα, όταν τα δύο αγόρια εντόπισαν ένα σκάφος, που νόμισαν ότι ήταν της λιβυκής ακτοφυλακής και φοβήθηκαν ότι θα τους γυρνούσαν πίσω στη φυλακή. Αλλά αυτό που είδαν ήταν το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée, που διέσωσε όλους τους μετανάστες.

Στο πλοίο επέβαινε κι η Ιταλίδα δημοσιογράφος, Άντζελα Νοτσιόνι, που ενδιαφέρθηκε για το αφυδατωμένο, υποσιτισμένο αγόρι από το Μάλι, που έπασχε από υποθερμία λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας: «Είναι ένα απίστευτο παιδί. Όταν μου αφηγήθηκε την περιπέτειά του έκανα τα πάντα για να επιβεβαιώσω τις λεπτομέρειες. Κάθε επιζώντας στη βάρκα μου είπε: “είναι, αλήθεια. Είναι μόνος του”», εξήγησε η Νοτσιόνι στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το ταξίδι του μικρού Ουμάρ από την πατρίδα του μέχρι την Ανγκόνα της Ιταλίας

Όταν το Ocean Viking αγκυροβόλησε τελικά στο λιμάνι της Ανγκόνα στην Ιταλία οι δύο Ουμάρ αποβιβάστηκαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, αγκαλιάστηκαν και αποχαιρετίστηκαν. Το αγόρι από το Μάλι είχε μόλις ολοκληρώσει ένα ταξίδι 5.600 χλμ. από την πατρίδα του μέχρι να πατήσει το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος.



«Μπαμπά, μπορώ τώρα να πάω σχολείο;»

Ο Ουμάρ οδηγήθηκε στη συνέχεια στο τοπικό κέντρο υποδοχής μεταναστών, όπου περίμενε ένας μεσολαβητής από την κυβέρνηση του Μάλι. Οι γονείς του ήταν ακόμη στην πατρίδα, όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής του κέντρου, Αλεσάντρο Φουτσίλι.

Το αγόρι θυμόταν απ’ έξω τον αριθμό τηλεφώνου του πατέρα του κι ο Φουτσίλι του έδωσε το κινητό του για να τον καλέσει. Όταν απάντησε ο πατέρας στην κλήση, περιχαρής ο Ουμάρ τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη. Και τον ρώτησε: «μπαμπά, μπορώ τώρα να πάω σχολείο;»

Γιατροί εξέτασαν το αγόρι και διαπίστωσαν ότι είχε περάσει πολλά: το σώμα του ήταν γεμάτο ουλές, ενώ είχε σπάσει η φτέρνα του και χρειάστηκε να του βάλουν γύψο.

 «Είναι πολύ έξυπνο, πολύ γενναίο αγόρι», είπε ο Φουτσίλι. Κι όπως είπε το κέντρο υποδοχής μεταναστών της Ανγκόνα προσπαθεί να βρει σε σχολείο της περιοχής μια θέση για τον Ουμάρ και άλλα παιδιά μεταναστών.