Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα και εκτός φυλακής ο Τζουλιάν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, καθώς σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την δυνατότητα να του επιτρέψουν να δηλώσει ένοχος σε κάποιες κατηγορίες με αντάλλαγμα ακόμη και την ελευθερία του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει αν θα επιτρέψει στον Ασάνζ να δηλώσει ένοχος σε μια μικρότερης ποινής κατηγορία για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών για να συντομεύσει τη μακρά δικαστική μάχη του ιδρυτή του WikiLeaks στο Λονδίνο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας για τη δημοσίευση, πριν από 14 χρόνια, χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων που σχετίζονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ένα σχέδιο που εξετάζεται θα ήταν να αποσυρθούν οι τρέχουσες 18 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, εάν ο Ασάνζ δηλώσει ένοχος για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων, ο οποίος λογίζεται ως πλημμέλημα. Ο Ασάνζ θα μπορούσε να υποβάλει την ομολογία εξ αποστάσεως από το Λονδίνο και πιθανότατα θα ήταν ελεύθερος σύντομα μετά τη συμφωνία, καθώς έχει ήδη περάσει πέντε χρόνια υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η νομική ομάδα του Ασάνζ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία αλλαγή στη στρατηγική της εισαγγελίας.

Ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ασάνζ, ο Barry Pollack, δήλωσε σε δήλωσή του: «Είναι ακατάλληλο για τους δικηγόρους του κ. Ασάνζ να σχολιάσουν όσο η υπόθεσή του βρίσκεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από το να πούμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να επιλύσει την υπόθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα όπως πάντα να επιδιώκουν την έκδοσή του και για τις 18 κατηγορίες, εκθέτοντάς τον σε 175 χρόνια φυλάκισης».

Αν αυτό αποτύχει, ο Ασάνζ θα μπορούσε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ημέρες

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα χορηγήσει στον Ασάνζ περαιτέρω δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του. Ο Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Belmarsh, λέγεται ότι ήταν πολύ άρρωστος για να μεταβεί στο Δικαστήριο για να παραστεί στην πιο πρόσφατη ακροαματική διαδικασία εκεί τον περασμένο μήνα.

Εάν οι δύο δικαστές αποφανθούν εναντίον του, θα έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου για να αμφισβητήσει την έκδοση και η μόνη εναπομένουσα οδός που θα του απομένει θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα μπορούσε να διατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην προχωρήσει στην έκδοση μέχρι το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση. Αν αυτό αποτύχει, ο Ασάνζ θα μπορούσε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ημέρες.

Η έκδοση του Ασάνζ θα ήταν πολιτικά δύσκολη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε τελικά να μην απαγγείλει κατηγορίες στον Ασάνζ λόγω φόβων ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας που εγγυάται την ελευθερία του Τύπου.

Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τη συμβατική δημοσιογραφία από τις ενέργειες του Ασάνζ, οι οποίες παρείχαν μια πλατφόρμα για τη δημοσίευση μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν και για τις οποίες οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι γνώριζε ότι θα έθεταν σε κίνδυνο ζωές.

Σε μια ακρόαση σχετικά με την άδεια του Ασάνζ να ασκήσει έφεση τον Φεβρουάριο, οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να στοχοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για «εξουδετέρωση εξωδικαστικών επιθέσεων» εάν εκδοθεί, ιδίως δεδομένης «της πραγματικής πιθανότητας επιστροφής μιας κυβέρνησης Τραμπ».