Ανοίγουν οι κάλπες στη Ρωσία την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, έως και την Κυριακή για τις προεδρικές εκλογές, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν για μία ακόμη θητεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία, ο Πούτιν αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 82%.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, αλλά και σε περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Εκλογές οι οποίες, βεβαίως, μόνο φυσιολογικές δεν θεωρούνται στον δυτικό κόσμο, αφού δεν υπάρχει κάποιος να σταματήσει τον Πούτιν.

Ρωσία: Ποιοι είναι οι αντίπαλοι του Πούτιν στις εκλογές

Τρεις είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι του νυν προέδρου της χώρας: ο Νικολάι Χαριτόνοφ από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Λεονίντ Σλούτσκι του Δημοκρατικού Κόμματος και ο κεντροδεξιός Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ.

Ο Χαριτόνοφ θα εκπροσωπήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δεν έχει κερδίσει ούτε το ένα πέμπτο των ψήφων από τις πρώτες προεδρικές εκλογές του Πούτιν.

Ο Νταβάνκοφ είναι αντιπρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, ενώ ο Σλούτσκι εκπροσωπεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου ηγούνταν ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος πέθανε το 2022. Όλοι θεωρούνται υπέρμαχοι της πολιτικής του Κρεμλίνου…

Κανείς δεν είναι ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την υποψηφιότητα της μοναδικής που στεκόταν απέναντι, της Γεκατερίνα Ντούντσοβα, να έχει απορριφθεί με τη δικαιολογία… λαθών στα έγγραφα για την ομάδα της εκστρατείας της.

Αυτές τις εκλογές στη Ρωσία, που θυμίζουν περισσότερο… φιλικό αγώνα, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και πρώην βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, τις χαρακτήρισε «τσίρκο», λέγοντας ότι έχουν σκοπό να σηματοδοτήσουν τη συντριπτική μαζική υποστήριξη του Πούτιν.

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν οι ''εκλογές'' του Μαρτίου για τον Πούτιν. Είναι μια προσπάθεια προπαγάνδας για τη διάδοση της απελπισίας» στο εκλογικό σώμα, είπε ο Βολκόφ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του, την Τρίτη, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Λιθουανίας δήλωσε ότι πιστεύει πως η επίθεση στον πρώην βοηθό του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ήταν πιθανόν «οργανωμένη από τη Ρωσία».

Τα πλούσια δώρα που μοιράζει ο Πούτιν στους ψηφοφόρους

Οι εκλογές της Ρωσίας, κατά γενική ομολογία, δεν θεωρούνται ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Εκτιμάται πως, απλώς, χρησιμεύουν στο τυπικό μέρος της παράτασης της θητείας του Πούτιν στην εξουσία.

«Οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στοχοποιούνται συχνά με κατασκευασμένες ποινικές υποθέσεις και άλλες μορφές διοικητικής παρενόχλησης, που αποσκοπούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία» σημείωσε ο οργανισμός Freedom House, στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έκθεσή του.

Για να ισχυροποιήσει, μάλιστα, ακόμη περισσότερο το ποσοστό του, θέσπισε και… λοταρίες με έπαθλα, που περιλαμβάνουν δωρεάν μέσα συγκοινωνίας και voucher για καφέ, μέχρι αυτοκίνητα και διαμερίσματα, εφόσον ψηφίσουν. Μια ψήφος που ουσιαστικά δεν αποτελεί προτροπή, αλλά «αυστηρή εντολή» κυρίως προς τους νέους που θα σκεφτούν να αποφύγουν να πάνε στην κάλπη. Μάλιστα, σε διαφημιστικό σποτ υπέρ της προπαγάνδας του Κρεμλίνου ακούγεται η φράση «γίνε άντρας και πήγαινε να ψηφίσεις!»

Θα διεξαχθούν εκλογές και στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν αυτό το τριήμερο τόσο εντός Ρωσίας όσο και σε ουκρανικά εδάφη που είναι υπό την κατοχή της, κάτι που έρχεται ενάντια στη διεθνή νομοθεσία. Για τον Πούτιν, ωστόσο, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Ο δεύτερος γύρος θα ακολουθήσει σε τρεις εβδομάδες, σε περίπτωση που κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν λάβει πάνω από το 50%, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Ο Πούτιν το 2021 άλλαξε τη νομοθεσία στη χώρα, επιτρέποντας στον εαυτό του να βάλει υποψηφιότητα για άλλες δύο θητείες, ώστε να μείνει στην εξουσία ως το 2036 (η κάθε θητεία είναι για 6 χρόνια), ενώ με τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία έχει φροντίσει ήδη να ξεπεράσει σε διάρκεια τον μακροβιότερο πρόεδρο της χώρας, τον Ιωσήφ Στάλιν…

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Πούτιν έχει σχεδόν την πλήρη στήριξη των πολιτών. Οι απόψεις βέβαια διίστανται, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απλά φοβάται το καθεστώς και το να ασκήσει κριτική στον Ρώσο πρόεδρο.

Οργανισμός αναφέρει πως πάνω από το 80% σκοπεύει να τον ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα. Η εισβολή στην Ουκρανία πάντα σπέρνει έναν φόβο για αντίποινα στους πολίτες, ωστόσο πιστεύουν πως η δύναμη του Πούτιν θα τους κρατά ασφαλείς από «αντίποινα».

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως το 75% είναι υπέρ του πολέμου, αλλά το 52% θέλει να γίνουν διαπραγματεύσεις για ειρήνη.

Ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν, Αμπάς Γκαλιάμοφ, είπε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η δυσαρέσκεια εναντίον του προέδρου αυξάνεται στη Ρωσία, καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης από την κοινωνία για να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι αυτή η δυσαρέσκεια θα παραμείνει «ανοργάνωτη» και «χωρίς ηγέτες», όπως στην περίπτωση Ναβάλνι, για παράδειγμα, ενόψει των μελλοντικών εκλογών.

Πώς επηρεάζει τους Ρώσους ο θάνατος του Ναβάλνι

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, επισήμως, δεν χαρακτηρίστηκε δολοφονία, ενώ εντός των συνόρων εξακολουθεί να επικρατεί ο φόβος.

Ο Ναβάλνι ακόμη και μέσα από τις φυλακές προέτρεπε τους πολίτες να «ψηφίσουν κατά του Πούτιν».

«Έχω μια πρόταση: να ψηφίσετε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός από τον Πούτιν. Για να ψηφίσετε κατά του Πούτιν, πρέπει απλώς να ψηφίσετε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο», είχε πει στις 8 Φεβρουαρίου.

Μετά τον θάνατό του, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην αναγνωρίσει τις εκλογές στη Ρωσία» σε μια παθιασμένη ομιλία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο Πούτιν σκότωσε τον άντρα μου ακριβώς ένα μήνα πριν από τις λεγόμενες εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι ψεύτικες, αλλά ο Πούτιν τις χρειάζεται ακόμα... Για προπαγάνδα. Θέλει όλος ο κόσμος να πιστέψει ότι όλοι στη Ρωσία τον υποστηρίζουν και τον θαυμάζουν. Μην πιστεύετε αυτή την προπαγάνδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες, παρά την απειλή σύλληψης από τις ρωσικές αρχές.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ναβάλναγια είπε στους Ρώσους ότι θα μπορούσαν «να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός από τον Πούτιν»: «Καταστρέψτε το ψηφοδέλτιό σας, μπορείτε να γράψετε ''Ναβάλνι'' πάνω του. Δεν πρέπει να ψηφίσετε. Σταθείτε σε ένα εκλογικό κέντρο και πηγαίνετε στα σπίτια σας».