Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η βασιλική οικογένεια του Μονακό, αφού ένα οικονοµικό σκάνδαλο είδε το φως της δηµοσιότητας, µε την οικογένεια να αντιµετωπίζει αστυνοµική έρευνα για διαφθορά και σύγκρουση συµφερόντων.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια µε πρωταγωνιστές τα ανίψια του πρίγκιπα Αλβέρτου, Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι, που φέρεται να είχαν εύνοια από την κυβέρνηση σε επιχειρηµατικές δραστηριότητές τους.

Κλοντ Παλµέρο: Ο άνθρωπος που «κάνει το Παλάτι να τρέµει»

Ολα αυτά τα χρόνια, o Κλοντ Παλµέρο, ο οικονοµικός σύµβουλος τον οποίο εµπιστευόταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό για τα χρήµατα και τα µυστικά του, συµβούλευε την οικογένεια σχετικά µε θέµατα οικονοµικών και επιχειρηµατικότητας.

Ο Παλµέρο ήταν γνωστός για τη διακριτικότητά του, όµως -όπως έχει γράψει η «Le Monde»- είναι ο άνθρωπος που «κάνει το Παλάτι να τρέµει» λόγω των µυστικών που γνωρίζει. Ηταν εκείνος που κράτησε µέρος της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας κρυµµένο στον Παναµά. Οταν η σύζυγος του πρίγκιπα ξεπέρασε το επίδοµά της, ο Παλµέρο ήταν ο άνθρωπος που ισοσκέλισε τους λογαριασµούς. Τέλος, ήταν αυτός που πλήρωσε από την τσέπη του για το µυστικό διαµέρισµα του Αλβέρτου -όπου στέγαζε τον έρωτά του µε την Ολυµπιονίκη κολυµβήτρια Charlene Wittstock-, ώστε κανείς να µην µπορεί να αποδείξει την ιδιοκτησία του µονάρχη.


Το ευαίσθητο θέµα

Περίπου µια φορά τον µήνα, Παλµέρο και πρίγκιπας Αλβέρτος συναντιούνταν στο Palais Princier για να συζητήσουν για τη διοίκηση της χώρας, που κυβερνάται από την ίδια δυναστεία εδώ και 700 χρόνια, αλλά και για τις επόµενες επιχειρηµατικές κινήσεις της οικογένειας. Μια µέρα όµως, το φθινόπωρο του 2012, ο λογιστής είχε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέµα να θίξει µε το αφεντικό του, καθώς εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά µε τα φιλόδοξα σχέδια που ετοίµαζαν τα ανίψια του. Τα δύο αδέλφια, Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι, ήθελαν να αφήσουν το στίγµα τους στο Μονακό και είχαν ξεκινήσει δυναµικά τα σχέδιά τους, επενδύοντας στις κατασκευές, την τεχνολογία και τις µεταφορές. Οµως για να ξεχωρίσουν χρειάζονταν την εύνοια της κυβέρνησης και του θείου τους.

Ο Παλµέρο τότε, µε σηµειώσεις του, βλέποντας την απειλή που αποτελούσαν για τη βασιλική οικογένεια, προειδοποιούσε: «Η κατασκευαστική επιχείρηση θα προκαλέσει προβλήµατα. Ο Πιερ Κασιράγκι είναι πολύ φιλόδοξος και επιθυµεί να κερδίσει πολλά συµβόλαια, πρέπει να προσέξουµε την κατάσταση». Οι προειδοποιήσεις σχετικά µε τη διαφθορά και την ευνοϊκή µεταχείριση από την κυβέρνηση και το Παλάτι, όµως, έπεσαν στο κενό, µέχρι που το σκάνδαλο ήρθε στο φως.

Η εύνοια της κυβέρνησης Αλβέρτου στους Κασιράγκι 

Οπως εξηγεί το Bloomberg, µία έρευνα, βασισµένη σε εκατοντάδες αδηµοσίευτα έγγραφα, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση του Αλβέρτου ευνοούσε τακτικά τους Κασιράγκι τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2009, όταν ήταν 25 και 21 ετών, η εταιρεία των ανιψιών άρχισε να εργάζεται για κρατικές συµβάσεις αξίας άνω των 55 εκατοµµυρίων ευρώ (60 εκατοµµύρια δολάρια). Οταν αργότερα οι Κασιράγκι θέλησαν να χτίσουν µια πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο διάσηµο Casino de Monte-Carlo, ο πρίγκιπας Αλβέρτος παρενέβη για να αποµακρυνθούν από τη διαδικασία οι υπόλοιποι εργολάβοι. Οταν η εταιρεία θέλησε να αναλάβει την αποκλειστική υπηρεσία ελικοπτέρων της χώρας, κυβερνητικός αξιωµατούχος άνοιξε «δίοδο», που τη βοήθησε να προετοιµάσει την προσφορά της ένα χρόνο νωρίτερα, δίνοντάς της προβάδισµα έναντι του ανταγωνιστή της.

Οπως ακριβώς είχε προβλέψει ο λογιστής, η άνοδος των Κασιράγκι έφερε τον κίνδυνο έξω από την πόρτα του παλατιού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών ένας ανακριτής στο Μονακό διηύθυνε αθόρυβα µια έρευνα πίσω από τις συµφωνίες της κατασκευαστικής εταιρείας, εξετάζοντας εάν ο πρίγκιπας ή µέλη της κυβέρνησης παρείχαν πλεονέκτηµα στους Κασιράγκι. Τελικά, οι διευκολύνσεις έγιναν µε τόσο διεφθαρµένο τρόπο που η ∆ικαιοσύνη έχει αναλάβει την υπόθεση. Με εντολή δικαστή, η αστυνοµία εισέβαλε σε κυβερνητικά και επιχειρηµατικά γραφεία και συνέλεξε στοιχεία από τα σπίτια των εµπλεκοµένων. Σε δηλώσεις τους στο «Businessweek» τόσο ο πρίγκιπας όσο και οι Κασιράγκι αρνήθηκαν ότι έκαναν αδίκηµα. Οι αδελφοί είπαν ότι διεξάγουν «τις επιχειρηµατικές τους δραστηριότητες µε ακεραιότητα και αυστηρή τήρηση των κυβερνητικών κανόνων». Ο Αλβέρτος είπε ότι «είναι υποχρεωµένος να µην παίρνει θέση» και ότι «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μονακό υπόκεινται σε κανόνες δηµόσιων διαγωνισµών, όπως συµβαίνει οπουδήποτε αλλού». «∆εν θα µου περνούσε ποτέ από το µυαλό να παρέµβω µε οποιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Εµπόδιο για επενδυτές

Το σκάνδαλο αυτό δεν είναι το µόνο, αφού το κρατίδιο κλονίζεται από υποθέσεις διαφθοράς παρότι το 2005, όταν ανέβηκε στον θρόνο, ο Αλβέρτος υποσχέθηκε µεταρρυθµίσεις και µηδενική ανοχή σε «απατεώνες και κλέφτες». Ωστόσο, λίγα πράγµατα έχουν γίνει κι ακόµα τα οικονοµικά εγκλήµατα αποτελούν εµπόδιο στην προσέλκυση επενδυτών. Παράλληλα, ούτε οι αρχές µπορούν να κάνουν πολλά, καθώς σηµειώνεται πως στο Μονακό -παρότι διαθέτει Κοινοβούλιο- το Παλάτι παραµένει το κέντρο εξουσίας, µε τον πρίγκιπα να επιλέγει τα µέλη του υπουργικού συµβουλίου και να καθορίζει την εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, απολαµβάνει ασυλία από ποινικές κατηγορίες ή αγωγές.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»