ΗΠΑ διαμηνύουν προς τον Νετανιάχου πως αν επιχειρήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, οι θα πάψουν να στηρίζουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Παλαιστινίων γιατρών, που μίλησαν στο BBC για το πώς βασανίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ τον περασμένο μήνα.

Μετά από μέρες αγωνίας, το Ισπανικής σημαίας Open Arms αναχωρεί από το λιμάνι της Λάρνακας για τη Λωρίδα της Γάζας με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεταφέρει, μεταξύ άλλων, αλεύρι, ρύζι και κονσέρβες κρέατος και θα δέσει σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία με τη βοήθεια μιας πρόχειρη προβλήτας. Στόχος είναι η βοήθεια να αυξηθεί σύντομα στους 500 τόνους.

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι πιο δραματική από ποτέ και έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Όλοι είδαμε τα ρεπορτάζ με τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να το σταματήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η άφιξη του Open Arms αναμένεται να συμπέσει με την άφιξη αμερικανικού πλοίου που θα στήσει την προβλήτα, ενώ συνεχίζεται η ρίψη από αέρος πακέτων με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Mπάιντεν: Ο διάλογος που δείχνει τη δυσαρέσκεια του προέδρου

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στήριξης του Τελ Αβίβ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενδεικτικός της δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον ήταν ο διάλογος Μπάιντεν με δημοσιογράφο.

Δημοσιογράφος: Έχετε κανονίσει τη συνάντηση με τον Νετανιάχου;

Τζο Μπάιντεν: Όχι.

Δημοσιογράφος: Σκοπεύετε να το κανονίσετε;

Τζο Μπάιντεν: Θα δούμε…

Έκκληση στο Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει την επιχείρηση στη Ράφα κάνουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Μεσανατολικό: Υγειονομικοί απήχθησαν από τον IDF, μεταδίδει το BBC 

Το βρετανικό δίκτυο BBC έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες κακομεταχείρισης του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Νάσερ, μετά από ισραηλινή επιδρομή τον περασμένο μήνα.

Ενώ ξεκίνησε τη Δευτέρα για τους μουσουλμάνους ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, συνεχίζουν να ζουν μέσα σε τέντες και μαγειρεύουν έξω από τις σκηνές. Παγκόσμιες είναι οι εκκλήσεις για εκεχειρία.

«Τα μάτια όλου του κόσμου παρακολουθούν. Τα μάτια της ιστορίας παρακολουθούν» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο, στις οποίες η Χεζμπολάχ απαντά με ρίψη δεκάδων ρουκετών.

Συνεχίστηκαν τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα στους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υπόσχονται να αυξήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλλασα εν μέσω Ραμαζανιού.