Αυτοσχέδια σπηλιά από χιόνι προσπάθησαν να φτιάξουν στις Άλπεις οι σκιέρ που έχασαν τη ζωή τους εν μέσω θύελλας, όπως φαίνεται σε νέα πλάνα που δημοσιεύει η «Daily Mail».

Βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο δείχνει ίχνη σε μια έκταση πυκνού χιονιού, με ένα ύψωμα στο κέντρο, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια σπηλιά. Οι σκιέρ, πέντε από αυτούς μέλη της ίδιας οικογένειας, εξαφανίστηκαν το Σάββατο στο μονοπάτι Ζέρματ-Αρόλα, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας. 

Σύμφωνα με τους διασώστες, προσπάθησαν να φτιάξουν μια σπηλιά για να προστατευτούν από την καταιγίδα, αλλά τελικά έχασαν τις αισθήσεις τους και πέθαναν εν μέσω της έκθεσης στον παγετό. Στα πλάνα που δημοσιεύει η «Daily Mail» η ομάδα διάσωσης προσεγγίζει το σημείο όπου οι σκιέρ προσπάθησαν να φτιάξουν τη σπηλιά.


Συγγενείς οι σκιέρ - Απελπισμένες προσπάθειες για τον έκτο αγνοούμενο 

Η ομάδα των έξι χιονοδρόμων, η ηλικία των οποίων κυμαινόταν από 21 έως 58 ετών, είχε αναχωρήσει από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου, με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρολά, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, αργότερα την ίδια ημέρα. Αλλά, καθώς η ομάδα πέρασε κοντά στην Tete Blanche, μια διάσημη ορεινή κορυφή, η περιοχή κατακλύστηκε από μια βίαιη καταιγίδα, που άφησε τους σκιέρ αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένας εξ αυτών έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν οι Αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν, εξαιτίας της σφοδρότητας της καταιγίδας.

Όταν τελικά η ομάδα διάσωσης κατάφερε να φτάσει στο βουνό το βράδυ της Κυριακής, πέντε από τους έξι λάτρεις των αλπικών βουνών είχαν χάσει τη ζωή τους. Βεβαίως, συνεχίζονται οι απελπισμένες έρευνες για τον έκτο αγνοούμενο.

«Η εικόνα που βρήκαμε ήταν άσχημη»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής διάσωσης της Air Zermatt που διεξήγαγε την επιχείρηση διάσωσης, Anjan Truffer: «Η εικόνα που βρήκαμε ήταν άσχημη… Είδαμε ότι οι εκδρομείς του σκι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν μια σπηλιά και να προστατευτούν από τον άνεμο. Οι εκδρομείς του σκι πάγωσαν μέχρι θανάτου στο υψόμετρο, αποπροσανατολισμένοι», ενώ πρόσθεσε ότι τα σώματά τους βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή, κάτι που υποδηλώνει ότι είχαν πανικοβληθεί πριν χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ο Marc Moix, λοχαγός της τοπικής αστυνομίας στο Valais, ήταν ένας από τους έξι σκιέρ που χάθηκαν στην τραγωδία κοντά στο βουνό Tete Blanche. Είναι ξάδελφος των δύο αδελφών David και Jean-Vincent Moix, οι οποίοι πιστεύεται ότι πάγωσαν μέχρι θανάτου. Ένας άλλος αδελφός και ένας θείος επίσης σκοτώθηκαν, ενώ ένα έκτο άτομο εξακολουθεί να αγνοείται.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, λέγοντας μόνο ότι τα πέντε μέλη της οικογένειας ήταν από το καντόνι Valais και το έκτο άτομο από το καντόνι Fribourg.