«Το να είσαι nonbinary μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Για μένα, αυτή η ευρύτητα είναι που κάνει τον όρο τόσο όμορφο» αναφέρει αρχικά στο άρθρο τ@ τ@ Quispe López, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει «Τι σημαίνει να είσαι Nonbinary» και πως είναι να βιώνεις τη διαφορετικότητα μέσα στη διαφορετικότητα.

Όπως σημειώνει, από το 2016, οπότε και έκανε coming out, έχει περάσει από πολλά στάδια «εσωτερικών εμπειριών του φύλου μου. Ένα πράγμα που έχει παραμείνει σταθερό για μένα είναι η ευρεία ομπρέλα που χρησιμοποιώ για να περιλάβω όλο μου τον εαυτό: Είμαι nonbinary». Μετά το coming out γνωρίζει ολοένα και περισσότερα άτομα που αισθάνονται παρόμοια για το φύλο τους, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη, ώστε την χαρακτηρίζει μια ακαμψία, όσον αφορά τις κατηγορίες φύλου. «Κατά την εμπειρία μου, αυτές οι κοινωνικές πιέσεις οδηγούν σε στενούς προσδιορισμούς του όρου, σχεδιασμένους για να κατευνάσουν όσους εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι στο binary σύστημα. Αλλά δεν θα πρέπει να περιορίσουμε το τι σημαίνει nonbinary» αναφέρει.

Nonbinary: Ένας όρος - «ομπρέλα»

Η λέξη «nonbinary» σε γενικές γραμμές αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα, ο οποίος στον πιο απλό ορισμό του σημαίνει κάποιον του οποίου το φύλο δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «άνδρας» ή «γυναίκα». Παρολ' αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι nonbinary, αφού όπως εξηγεί: «Μέσα στην ομπρέλα των nonbinary φύλων, τα genderqueer άτομα, οι Two-Spirit άνθρωποι, οι genderfluid φίλοι και άλλοι έχουν όλοι μια στέγη. Ενώ nonbinary δεν ήταν πάντα ο όρος που αποκαλούσαμε τους εαυτούς μας, τα άτομα με ταυτότητες φύλου που αναπτύσσονται διαρκώς ήταν πάντα εδώ»

loatki

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους nonbinary ανθρώπους

Σύμφωνα με τ@ Quispe López κανένα nonbinary άτομο δεν βιώνει το φύλο με τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις, αφού τα nonbinary άτομα εμφανίζονται σε διάφορες εκδοχές και σε τους τύπους σωμάτων και προσωπικών εμπειριών σε σχέση με το φύλο τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ ο ίδιος ο όρος είναι σχετικά απλός - αναφέρεται γενικά σε άτομα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες φύλου ανδρών ή γυναικών - η προσωπική εμπειρία του φύλου του καθενός είναι διαφορετική και υπάρχουν αποχρώσεις μέσα σε έναν τόσο ευρύ όρο. Οι nonbinary ταυτότητες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, όπως το να είναι κανείς genderfluid, genderqueer και agender, καθώς και τις παραδοσιακές ταυτότητες φύλου που χαρακτηρίζουν, όπως οι Two-Spirit». Για παράδειγμα, όπως διευκρινίζει, ένα genderqueer άτομο μπορεί επίσης να είναι nonbinary, αλλά δεν είναι όλα τα nonbinary άτομα genderqueer.

Σε γενικές γραμμές, «αν θεωρείτε ότι δεν συμφωνείτε με τις παραδοσιακές ιδέες της γυναικείας ή της ανδρικής φύσης, τότε μπορεί να είστε nonbinary άτομο. Στον πυρήνα του, το να είσαι nonbinary σημαίνει απλώς ότι υπάρχεις ανάμεσα, πέρα και έξω από το binary φύλο, ανάλογα με το τι αισθάνεσαι σωστό για σένα».

Ποια είναι η ιστορία των nonbinary ατόμων στις ΗΠΑ;

Ο όρος «nonbinary» άρχισε να χρησιμοποιείται τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, καθώς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εκείνης της εποχής προσπαθούσαν να βρουν μια αναφορά για να περιγράψουν το ευρύ φάσμα των ανθρώπων των οποίων η ταυτότητα ξεφεύγει από τις έμφυλες προσδοκίες της κοινωνίας. Πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες στην Αμερική, τα άτομα με ταυτότητες φύλου πέραν των συνηθισμένων, ονομαζόταν από τους αυτόχθονες ''Turtle Island''. Ήταν σεβαστά στις κοινότητές τους, κατέχοντας συχνά σημαντικούς ρόλους που σχετίζονταν με τη φροντίδα και την πνευματικότητα.

Ωστόσο από το 1500, οι Ευρωπαίοι καταδίωξαν συστηματικά τα άτομα αυτά σε ολόκληρη την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Το να είναι κανείς με οποιονδήποτε τρόπο διαφορετικού φύλου εξακολουθούσε να τιμωρείται σε μεγάλο βαθμό από τον πουριτανικό νόμο. Αυτό δαιμονοποιούσε τη διαφοροποίηση φύλου κάθε είδους, καθιστώντας δύσκολη την εξεύρεση κοινότητας, ασφάλειας ή ακόμη και γλώσσας για να περιγράψει την εμπειρία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1800 και στις αρχές του 1900, κοινότητες με διαφορά ως προς το φύλο, όπως τα καλλιστεία drag, σχηματίστηκαν στις ΗΠΑ από ανάγκη, χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν τις βιωμένες εμπειρίες τους. Όπως αναφέρει τ@ αρθρογράφο, τα «nonbinary» φύλα υπάρχουν για όσο καιρό υπάρχει καταγεγραμμένη ιστορία.

loatki


Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι nonbinary και του να είσαι genderfluid, genderqueer ή κάτι άλλο;
Με τους όρους να είναι αρκεστά «ρευστοί», οι ορισμοί συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τ@ αρθρογράφο, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις γνώσεις για όλες τις μορφές ταυτότητας, τονίζοντας: «Ακούστε άλλους ανθρώπους να περιγράφουν τα φύλα τους. Κάποιοι μπορεί να είναι genderfluid και nonbinary αλλά όχι genderqueer. Και ορισμένα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για να περιγράψουν τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου».

Τι σημαίνει να είσαι genderqueer;
Είναι ένας όρος -«ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε άτομα με φύλο πέρα από το παραδοσιακά γνωστό ως binary. Σε γενικές γραμμές, ο όρος αναφέρεται σε κάποιον που δεν ακολουθεί τις binary προσδοκίες φύλου. Ο ορισμός εξαρτάται από την προσωπική του εμπειρία του φύλου. 

Τι σημαίνει να είσαι genderfluid;
Ο όρος αναφέρεται σε άτομα που αισθάνονται μια ρευστότητα ως προς το φύλο τους (ή τα φύλα τους) με την πάροδο του χρόνου, είτε πρόκειται για ημέρες, εβδομάδες ή χρόνια. Αναφέρεται σε μια ποικιλία εντυπώσεων και εμπειριών σε σχέση με το φύλο. Η ρευστότητα αναφέρεται τελικά στο ότι το φύλο κάποιου μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και ότι έχει εμπειρίες από το nonbinary σύστημα και πέρα από αυτό.