Σε μια ήπειρο που μέχρι τώρα ήταν γνωστή για τον αριστερόστροφο ακτιβισμό των νέων, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την τάση οι νέοι να τροφοδοτούν την άνοδο της Ακροδεξιάς, από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία και την Ολλανδία», αναφέρει η «Washington Post» σε άρθρο της. Επισημαίνει δε ότι την ώρα που φαίνεται πιθανό να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στην Ευρώπη οι 20άρηδες και 30άρηδες οδηγούν μια στροφή προς τα δεξιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέοι στην Ευρώπη ανταποκρίνονται στις «σειρήνες» των ακροδεξιών κομμάτων, επειδή αυτά ανέδειξαν νεαρά στελέχη, που αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπόσχονται ότι δεν θα ακολουθήσουν την πεπατημένη στην πολιτική.

Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Στην Ολλανδία η ανάδειξη του κόμματος του Γκερτ Βίλντερς στην πρώτη θέση στηρίχθηκε στο υψηλό ποσοστό που έλαβε στις ηλικίες 18-34 ετών. Αυτό το παράδειγμα ελπίζει να ακολουθήσει στην Αυστρία το Κόμμα της Ελευθερίας, για να επικρατήσει στις φετινές εθνικές εκλογές. Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν παρέδωσε τα ηνία του κόμματος, που επί τέσσερις δεκαετίες κρατούσαν ο πατέρας της και η ίδια, στον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στις 50 κορυφαίες προσωπικότητες της Γαλλίας από το «Le Journal du Dimanche».

Σε τοπικές εκλογές της Βαυαρίας η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατάφερε πέρσι να έρθει πρώτη στους ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών (συνολικά ήρθε τρίτη). Ελπίζει ότι η δυναμική της μεταξύ των νέων θα την οδηγήσει στην πρώτη θέση στις εκλογές του φθινοπώρου σε Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία. Το επόμενο σημαντικό τεστ ήταν οι χθεσινές εκλογές στην Πορτογαλία.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ της (κεντροδεξιάς) συμμαχίας περί τους Σοσιαλδημοκράτες και των (κεντροαριστερών) Σοσιαλιστών αλλά και μεγάλη ενίσχυση του ακροδεξιού Chega (Αρκετά!), που αναμένεται από το 7,2% του 2022 να ενισχυθεί στο 17%. Μεταξύ των ψηφοφόρων 18-34 ετών έρχεται πρώτο με 22,5%. Αξιοποιεί ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυριαρχεί η παρουσία της 25χρονης Ρίτα Ματίας. Η νεαρή βουλευτής, όταν δεν μιλάει σε συγκεντρώσεις ενάντια στους μετανάστες και τις εκτρώσεις, ανεβάζει χιουμοριστικά βίντεο στο Instagram, όπως αυτό με τον 41χρονο ηγέτη του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα, να φοράνε γυαλιά ηλίου. Μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να έχουν 3.600.000 θεάσεις, σε μια χώρα με πληθυσμό 10.000.000.

portogalia-chega-akrodexia-bouleutis-video-instagram
Η βουλευτής του ακροδεξιού Chega στην Πορτογαλία, Ρίτα Ματίας, με τον ηγέτη του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα, ανέβασαν ένα χιουμοριστικό βίντεο στο Instagram


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή