Την άποψη πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης «απήχθη» και δεν συνελήφθη, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και αρχηγός του κόμματος «Ελευθερία», Ιλίρ Μέτα. Ο κ. Μέτα μιλώντας στην τηλεόραση του Open TV κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη.

«Δεν είναι Ειδικό Δικαστήριο. Είναι πολιτικό δικαστήριο του Ράμα. Ο Μπελέρης δεν συνελήφθη. Ο Μπελέρης απήχθη. Και όλοι ξέρουν ότι τα πάντα είναι κατασκευασμένα γιατί ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη λίγες ώρες πριν τον απαγάγει η αστυνομία, προειδοποιώντας ότι θα τον κυνηγήσει προσωπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το εάν θεωρεί τον Μπελέρη αθώο, ο Ίλιρ Μέτα, απάντησε τα εξής: «Πιστεύω ότι είναι ο νόμιμος δήμαρχος της Χειμάρρας, εκλεγμένος από τον λαό, έχοντας επιβεβαιωθεί από την εκλογική διαδικασία και με βάση το Σύνταγμα τίποτα δεν απαγορεύει στον Μπελέρη να ορκιστεί».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznp3s86fjr5)
Σύμφωνα με τον Ιλίρ Μέτα, «η Δικαιοσύνη εδώ ελέγχεται απόλυτα από τον Ράμα. Αυτή η υπόθεση είναι ξεκάθαρα πολιτική και δεν έχει να κάνει με τον σεβασμό του νόμου, του Συντάγματος και τις επιθυμίες των πολιτών». Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν πιστεύει πως η υπόθεση Μπελέρη καθυστερεί την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ο εξήγησε: «Πιστεύω ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο να δει ότι στην Αλβανία οι νόμοι δεν τηρούνται». «Εγκληματικές οργανώσεις στηρίζουν ανοιχτά τον Ράμα ως υποψήφιοι», κατέληξε.