Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους σε συνέντευξη Τύπου. Η παράδοση από τη Σουηδία των ενταξιακών εγγράφων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τελετή στην Ουάσινγκτον εντός της ημέρας. Η Σουηδία θα γίνει αμέσως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις καταθέσει τα επίσημα έγγραφα.

«Το να έχουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τη Βορειοατλαντική συμμαχία  η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας - η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία - είναι η πιο σημαντική επέκταση που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία παίρνει στο τραπέζι τη θέση που της αξίζει

«Είναι επίσημο - Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.


Ακόμη ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».