Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας μιας τρομακτικής έξαρσης της ψιττάκωσης, δηλαδή της βακτηριακής λοίμωξης του αναπνευστικού, που είναι περισσότερο γνωστή ως «πυρετός παπαγάλου».

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Δανία, ένας στην Ολλανδία και δεκάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και γενικά μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα ή της εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά ή τα αποξηραμένα κόπρανά τους. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.


Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν συνήθως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι με πουλερικά, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους, ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου ένας στους 100 ασθενείς πεθαίνει.