Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Αυστραλία βίντεο το οποίο δείχνει τρία παιδιά Αβορίγινων, με δεμένα τα χέρια να κλαίνε, εκλιπαρώντας τον άνδρα που τα συνέλαβε, να τα απελευθερώσει.

Ο Ματέι Ράντελιτς, 45χρονος επιχειρηματίας, θέλησε με τον τρόπο αυτό να τιμωρήσει τα τρία παιδιά επειδή τα έπιασε να κολυμπούν στην πισίνα του ακατοίκητου σπιτιού των γονιών του, που είχε βγει προς πώληση.


Man charged with tying up Indigenous Australian children


Πρωθυπουργός Δυτικής Αυστραλίας: "Ήταν ένα πολύ οδυνηρό βίντεο αυτό που είδαμε όλοι"


Το σοκαριστικό περιστατικό στο Μπρούμε της δυτικής Αυστραλίας, περίπου 2.000 χλμ. βόρεια του Περθ, μετέδωσε live στο Facebook μια συγγενής των αιχμάλωτων παιδιών και στις εικόνες, που αναμετέδωσαν αυστραλιανά δίκτυα, διακρίνονται ντόπιοι να παρακαλούν μάταια τον άσπλαχνο άνδρα να αφήσει ελεύθερα τα δύο μικρότερα παιδιά, καθώς το μεγαλύτερο το είχε ήδη σκάσει.

«Ήταν ένα πολύ οδυνηρό βίντεο αυτό που είδαμε όλοι χθες» είπε ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, Ρότζερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Καταλαβαίνω ότι προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα σε όλους, αλλά, παρακαλώ όλους, αφήστε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», είπε. «Προφανώς η αστυνομία θα παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά στην αναστάτωση που προκάλεσε το συμβάν στην κοινότητα και θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα πόρους».

Το θέμα της μεταχείρισης των παιδιών Αβορίγινων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Αυστραλία.

Από το 1910 μέχρι και το 1970, δεκάδες χιλιάδες παιδιά Αβορίγινων, αλλά και άλλων λαών των νήσων του Στενού του Τόρες, μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Γουινέας, απήχθησαν από τα σπίτια τους για να τοποθετηθούν σε ιδρύματα για λευκά παιδιά ή ανάδοχες οικογένειες, ως μέρος των επίσημων πολιτικών αφομοίωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, ο δράστης συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ενόψει της δίκης του στις 25 Μαρτίου.