Βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την Οδησσό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκρήξεις σημειώθηκαν πολύ κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και η ουκρανική αποστολή και η ελληνική αποστολή υπό τον κο Μητσοτάκη είναι όλοι καλά. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Οδησσό για έκτακτη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής». 

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν εκτός του κυρίου Μητσοτάκη η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, Αριστοτελία Πελώνη, Αλέξανδρος Μαράκης, και ο φωτογράφος και οπερατέρ του κυρίου Μητσοτάκη.

Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε κανονικά και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00, ενώ η ΕΡΤ μετέδωσε πως θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών ηγετών. Σημειώνεται πως αεροπορικός συναγερμός έχει σημάνει στην ευρύτερη περιοχή μετά την επίθεση.

Το ουκρανικό δημοσίευμα του Strana αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μπορεί να βρισκόταν στην Οδησσό όταν σημειώθηκε εκεί η έκρηξη, ενώ δημοσιεύει και ένα βίντεο από το συμβάν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά κανάλια στο Telegram, η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε στις 11.43, αφότου δηλαδή είχε φτάσει στην πόλη ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αποστολή που τον συνοδεύει. Τοπικά μέσα σημειώνουν πως οι πύραυλοι ήταν είτε τύπου Iskander, είτε τύπου Onyx.




Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη «αστραπή» στην εμπόλεμη Ουκρανία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκεί όπου συναντά τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Οδησσό, λίγο μετά τις 10:30. Η συνάντηση αυτή, γίνεται υπό άκρα μυστικότητα, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ, όπου συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η επικοινωνία Δένδια με τον αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι που βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με πρωτοβουλία της ουκρανική πλευράς υπήρξε επικοινωνία του αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον επικεφαλής του Πενταγώνου για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.