«Δεν ζήτησε ποτέ ξένα στρατεύματα να πολεμήσουν για τη χώρα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι» ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Ξέρετε γιατί; Δεν ζητάει αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ζητάει εργαλεία και δυνατότητες. Δεν ζήτησε ποτέ να πολεμήσουν για τη χώρα του ξένοι στρατιώτες», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα την Τρίτη, τοποθέτηση του Μακρόν, από την Πράγα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, ότι θεώρησε «αναγκαίο» να δώσει μια ώθηση στους συμμάχους της Ουκρανίας, τους οποίους κάλεσε «να μην δειλιάζουν» απέναντι σε μια «ασταμάτητη» Ρωσία.

Ακόμη, είπε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» για τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περί αποστολής Δυτικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μακρόν δεν άρεσαν στη Γερμανία, μετά και τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το θέμα της Ουκρανίας. «Δεν χρειαζόμαστε (…) συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Αυτό δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων» της Ουκρανίας, αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Όσον αφορά την αποστολή στρατιωτών, οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο σενάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ