Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον ιδρυτή της εταιρείας Intellexa, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, και του στελέχους για τις διαχειριστικές υπηρεσίες του οργανισμού, Σάρα Χαμού, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στην Intellexa S.A. που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις στρέφονται κατά της Intellexa Consortium, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πούλησε και διέθεσε εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και εργαλεία παρακολούθησης για εκστρατείες στοχευόμενης και μαζικής παρακολούθησης.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται εναντίον και της  Cytrox AD, η οποία έχει την Βόρεια Μακεδονία, της Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία και της Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία, οι οποίες συνδέονται με την Intellexa, καθώς και αυτές οι εταιρείες έχουν αναπτύξει και διανείμει το λογισμικό που είναι γνωστό ως Predator.

H στήλη Big Mouth του powergame.gr έγραφε από τον Φεβρουάριο για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα που αφορούν τη χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού (spyware), οι οποίες σε θέματα κυβερνητικής ασφάλειας δεν έχουν μάθει να χαρίζονται σε οποιονδήποτε θελήσει να παραβιάσει το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Όλα άρχισαν όταν οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι έχει γίνει παράνομη εξαγωγή του λογισμικού στην Ταϊβάν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθηθούν μεταξύ των άλλων και Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί. Αν κρίνω από την τακτική που ακολουθούν οι αρχές στις ΗΠΑ, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ακολουθήσει και συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνσεις, προσώπων και εταιρειών», έγραφε το Big Mouth για την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Οι κυρώσεις με στόχο τους προγραμματιστές του Predator έρχονται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα μιας νέας πολιτικής που θα της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ξένα άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.


Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

  1. Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αμερική
  2. Δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική οποιαδήποτε άλλης εταιρείας συνεργαστεί με τους παραπάνω φορείς και πρόσωπα από εδώ και στο εξής

Τι είναι το Predator

Το Predator επιτρέπει σε έναν χρήστη να διεισδύσει σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω επιθέσεων που δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση του χρήστη για να μολύνει το λογισμικό τη συσκευή. Το λογισμικό (spyware), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χώρες, επιτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση μέσω γεωγραφικού εντοπισμού και την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές που έχουν παραβιαστεί.


Τι αναφέρει  η στήλη του Big Mouth

– Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί δεν έχουν μάθει ούτε να παίζουν, αλλά κυρίως ούτε να χαρίζονται σε οποιονδήποτε θελήσει να παραβιάσει το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών χρησιμοποιώντας παράνομα λογισμικά. Κάπως έτσι, έγινε γνωστό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εφαρμόσει περιορισμούς στο δικαίωμα στη βίζα για πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού. Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται σε κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εστιάζουν στο λογισμικό Predator και εταιρείες όπως η Cytrox, η Intellexa και η Krikel. Όλα άρχισαν όταν οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι έχει γίνει παράνομη εξαγωγή του λογισμικού στην Ταϊβάν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθηθούν μεταξύ των άλλων και Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί. Αν κρίνω από την τακτική που ακολουθούν οι αρχές στις ΗΠΑ, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ακολουθήσει και συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνσεις, προσώπων και εταιρειών, στα οποία αφαιρείται η δυνατότητα χορήγησης βίζας. Μέχρι τότε στα σιγουράκια κρατήστε τα ονόματα των Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτσιου και όλων των εργαζομένων στις εταιρείες Intelexa και Krikel. Επίσης, θέλω κάπου να σημειώσετε ότι εκτός από τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας, δεν αποκλείω και την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.