Ο Έλον Μασκ, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla, SpaceX και X, έχασε την πρωτιά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η βουτιά 7,2% στις μετοχές της Tesla τη Δευτέρα έστειλε την εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του στα 197,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, να σκαρφαλώσει στην κορυφή με περιουσία 200,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2021 που ο 60χρονος Μπέζος ηγείται της λίστας. Το χάσμα πλούτου μεταξύ των δύο ανδρών, που κάποτε άγγιζε τα 142 δισεκατομμύρια δολάρια, συρρικνώνεται δραματικά, καθώς οι μετοχές της Amazon κινούνται ανοδικά, ενώ αντίθετα, η Tesla βιώνει πτώση περίπου 50% από το υψηλό του 2021.

Ο Μασκ κινδυνεύει να υποχωρήσει ακόμα πιο χαμηλά στη λίστα, καθώς η απόφαση δικαστηρίου στο Ντέλαγουερ να ακυρώσει το πακέτο αμοιβής ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λάμβανε από την Tesla, ίσως επηρεάσει αρνητικά την περιουσία του.

Ο δικαστής έκρινε τον Ιανουάριο ότι η αμοιβή του Μασκ ήταν υπερβολική, δικαίωσε μέτοχο που άσκησε αγωγή, και άφησε ασαφές εάν το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί. Ο δείκτης του Bloomberg, προς το παρόν, λαμβάνει υπόψη το πακέτο αμοιβής στους υπολογισμούς του πλούτου του Μασκ.

Στην περίπτωση του Μπέζος το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο του 9% στην Amazon. Ο Μπέζος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος του διαδικτυακού κολοσσού λιανικού εμπορίου, μολονότι τον περασμένο μηνα ξεφορτώθηκε 50 εκατ. μετοχές αξίας περίπου 8,5 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της LVMH, ο 74χρονος Γάλλος Μπερνάρ Αρνό με καθαρή περιουσία 197,5 δισ. Δολαρίων.

Πρώην στελέχη του Twitter μηνύουν τον Μασκ για μη καταβολή αποζημίωσης

Στο μεταξύ ο Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αγωγή που κατέθεσαν εις βάρος του πρώην ανώτερα στελέχη του Twitter – περιλαμβανομένου του πρώην CEO Παραγκ Αγκραβάλ – για μη καταβολή αποζημιώσεων άνω των 128 εκατ. δολαρίων μετά την απόλυσή τους από την εταιρεία.

Τα πρώην ανώτερα στελέχη είπαν ότι ο Μασκ έδειξε «ιδιαίτερη οργή» απέναντί ​​τους αφότου ανέλαβε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το 2022, δεσμευόμενος δημόσια ότι θα παρακρατήσει την αποζημίωση της απόλυσής τους για να ανακτήσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από τα 44 δις. δολάρια που ξόδεψε για να αγοράσει το Twitter, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη βόρεια Καλιφόρνια.

Το Twitter, το οποίο ο Μασκ μετονόμασε σε Χ, έχει κατηγορηθεί σε πολλές αγωγές για πολυάριθμες παραβιάσεις του εργατικού δικαίου, αλλά και στο χώρο εργασίας συμπεριλαμβανομένης της μη καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους, που απολύθηκαν μετά την εξαγορά του. Η εταιρεία κατηγορήθηκε επίσης σε μια σειρά από αγωγές ότι δεν πλήρωσε εκατομμύρια οφειλές σε πωλητές και ιδιοκτήτες, ενώ υποτίθεται ότι προσπαθούσε να παραμείνει οικονομικά φερέγγυα.