Σε απειλές εναντίον της Δύσης αλλά και της Ουκρανίας ειδικότερα προέβη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο του μυστηριώδους θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι που βρισκόταν έγκλειστος σε φυλακές υψηλής ασφαλείας της χώρας.

Πραγματοποιώντας την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Ρωσικού κοινοβουλίου, ο Πούτιν ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να πλήξουν το ρωσικό έδαφος», προειδοποιώντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αξιοποιήσει τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτει. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι πολύ πιο τραγική από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας», εξηγώντας πως μία τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Προειδοποίηση για πυρηνική σύγκρουση

Ο Ρώσος πρόεδρος, εντείνοντας περαιτέρω την ανησυχία για την κλιμακούμενη κατάσταση στον πόλεμο που συμπλήρωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2 χρόνια από την έναρξή του, προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ με πυρηνική σύγκρουση εφόσον στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, παραλληλίζοντας τους πολιτικούς της Δύσης με την τύχη του Χίτλερ και του Βοναπάρτη «που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα κατά το παρελθόν». Η δήλωση αυτή έρχεται επ’αφορμή των όσων ανέφεραν ΗΠΑ αλλά και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στη χώρα.

Προειδοποιώντας περί της χρήσης προηγμένων οπλικών συστημάτων όπως τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon προανήγγειλε την ενίσχυση των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων με την ΕΕ, έπειτα από την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί επίθεσης σε ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, ο ίδιος δεν αρνήθηκε να φανεί ανοικτός σε... συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την «πυρηνική στρατηγική σταθερότητα», υπαινισσόμενος πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και έχουν μόνο ως σκοπό να βλάψουν την Μόσχα.

H αντίδραση της ΕΕ στο παραλήρημα Πούτιν ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο να καθιστά σαφές πως αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτός είναι υπεύθυνος «για όλες τις συνέπειες», τόσο εσωτερικά όσο και στην παγκόσμια σκηνή. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στην Μολδαβία, έπειτα από την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας, αυτονομικής φιλορωσικής περιοχής προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας.

Ρωσική εξάπλωση γύρω απ’την Αντβίικα

Με τις ένοπλες συγκρούσεις να μαίνονται στο ουκρανικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα κατέλαβαν την πόλη Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία -περιοχή στρατηγικής σημασίας-, έπειτα από μία πολύμηνη επίθεση και με παράλληλα άσκηση πίεσης και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Από την πλευρά τους οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν ρωσικά στρατεύματα δυτικά της πόλης, στο χωριό Ορλίβκα, με την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο να παραμένει ακόμη κρίσιμη.

Μέσω του Telegram, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι, γνωστοποίησε πως ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επιχείρηση διάσπασης της ουκρανικής αμυντικής γραμμής, θέλοντας να καταλάβουν τους οικισμούς Τονένκε, Ορλίβκα, Σεμενίβκα, Μπερντίτσι, αναφέροντας πως ο εγχώριος στρατός αποσύρθηκε από άλλα δύο χωριά της Αβντιίβκα, χάνοντας περισσότερα εδάφη. Παρά τις συνεχείς -το τελευταίο διάστημα- ήττες της Ουκρανίας, την Πέμπτη ανακοινώθηκε η κατάρριψη τριών ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Su-34 σε Αντβιίκα και Μαριούπολη, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχασε έξι πολεμικά αεροσκάφη σε τρεις ημέρες.

Με την πλάστιγγα να μην γέρνει υπέρ της Ουκρανίας πλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διήμερη σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Τίρανα, επιχειρώντας να κερδίσει την υποστήριξη των βαλκανικών χωρών πρότεινε συμπαραγωγή όπλων με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με το Κίεβο να επιχειρεί την βελτίωση των αμυντικών του δυνατοτήτων τη στιγμή που η βοήθεια από το Κογκρέσο καθυστερεί να εγκριθεί, μιλώντας απευθυνόμενος σε 10 αντιπροσωπείες χωρών, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για συμπαραγωγή «με εσάς και όλους τους εταίρους». Όπως επισήμανε, οι 500 εταιρείες του τομέα αμυντικής βιομηχανίας «δεν αρκούν για να κερδίσουμε τον Πούτιν», επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού σε πυρομαχικά που έχει σημαντική επιρροή στο πεδίο της μάχης.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czhr0n1pb1s1)

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής