Ένα 11χρονο αγόρι με αυτισμό, ο Mattheus Ferreira Vieira, έχασε τη ζωή του από σηψαιμία, ύστερα από αδιαφορία και λάθη του νοσοκομείου Queen Elizabeth στο King's Lynn του Νόρφολκ στη Βρετανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, ο Mattheus μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με λοίμωξη των νεφρών, μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια.

Ωστόσο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αγνόησαν κρίσιμες ενδείξεις για τη σοβαρότητα της κατάστασής του, θεωρώντας τες ανακριβείς και αποδίδοντας τη συμπεριφορά του αγοριού στον αυτισμό.

Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις όντως μαρτυρούσαν την εξέλιξη της λοίμωξης σε σηπτικό σοκ. Ο Mattheus έπαθε καρδιακή ανακοπή και πέθανε την επόμενη μέρα.

81833575-13137115-image-a-3_1709142474011

"Στον θάνατό του συνέβαλε η αμέλεια"

Σε ένα καταδικαστικό συμπέρασμα μετά την καταγραφή ενός πορίσματος ύστερα από ανάκριση αυτή την εβδομάδα, η ιατροδικαστής Yvonne Blake δήλωσε: «Ο Ματέους πέθανε από σήψη η οποία δεν αναγνωρίστηκε εγκαίρως και δεν ξεκίνησε η κατάλληλη θεραπεία. Στον θάνατό του συνέβαλε η αμέλεια».

Ο πατέρας του11χρονου δήλωσε μετά την ακρόαση ότι αισθάνεται πως ο γιος του στερήθηκε το ίδιο επίπεδο φροντίδας με οποιοδήποτε άλλο αγόρι λόγω του ότι ήταν αυτιστικός.

«Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πινακίδες στο νοσοκομείο που να λένε στο προσωπικό να προσέχει τα σημάδια της σήψης, αλλά για τον Ματέους να μη λαμβάνεται υπόψη», είπε οργισμένος.

«Θέλουμε να αποκτήσει τώρα φωνή ώστε να προστατέψει και άλλους αυτιστικούς ασθενείς να μη χάσουν άσκοπα τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε ότι η υπόθεση δείχνει ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι «επικίνδυνα μέρη για ασθενείς με αυτισμό».

Ο Ματέους, ο οποίος είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό και μια μεγαλύτερη αδελφή, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 11 Απριλίου 2022 αφού αρρώστησε.

Παρά τις «πολλαπλές προειδοποιήσεις», όπως το χλομό και κρύο δέρμα, τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ακόμα και μια προφητική εξέταση αίματος, οι γιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν την απειλητική για τη ζωή του κατάσταση και δεν ενεργοποίησαν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της σηψαιμίας ή δεν ζήτησαν επείγουσα επανεξέταση από ανώτερο γιατρό.

81833577-13137115-image-a-2_1709142469979

Η συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα

Περιγράφοντας τη στιγμή που ο γιος του έπαθε καρδιακή ανακοπή, ο πατέρας δήλωσε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά τον έβγαλαν από το δωμάτιο πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου και τον έστειλαν στον διάδρομο σε ένα χειρουργείο».

«Οι άνθρωποι που έσπρωχναν το κρεβάτι του φώναζαν στους υπόλοιπους ανθρώπους στον διάδρομο ζητώντας τους να «φύγουν από τη μέση».

«Μπήκα στο χειρουργείο με τον Ματέους πριν μου πουν ότι έπρεπε να φύγω», είπε ο πατέρας.

«Μια νοσοκόμα μου είπε ότι η καρδιά του γιου μου είχε σταματήσει να χτυπάει. Ο γιατρός μας στη συνέχεια μας είπε ότι είχαν σταματήσει να προσπαθούν να επαναφέρουν τον Ματέους και ότι είχε πεθάνει.

Ο πατέρας, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο ως χειριστής μηχανημάτων, πρόσθεσε: «Προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, ούτε η Μαρία (σ.σ. η μητέρα και σύζυγός του) ούτε εγώ πληροφορηθήκαμε ότι ο Ματέους μπορεί να είχε σηψαιμία πριν από τον θάνατό του».

«Ως μη ιατρικοί επαγγελματίες, η Μαρία και εγώ εμπιστευτήκαμε τους γιατρούς να διαγνώσουν με ακρίβεια τον Ματέους και να μας πουν τι δεν πήγαινε καλά».

Στο δικαστήριο τη Δευτέρα ακούστηκε πως οι ιατρικές σημειώσεις έδειξαν ότι το προσωπικό περιέγραφε το αγόρι ως «μη συνεργάσιμο και δύσκολο».

Το King's Lynn NHS Foundation Trust έστειλε επιστολή στην οικογένεια παραδεχόμενο «παραλείψεις στην παροχή φροντίδας» και ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Ειδικότερα, παραδέχονται ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διάγνωση της απειλητικής για τη ζωή σήψης και ότι υπήρξε επακόλουθη αποτυχία στην κατάλληλη αντιμετώπιση της σήψης».

«Παραδέχεται επίσης ότι, με βάση τις πιθανότητες, ο Mατέους δεν θα είχε πεθάνει αν δεν υπήρχαν αυτές οι παραλείψεις στη φροντίδα του».

«Γίνεται δεκτό ότι είναι πιθανό ότι, με επαρκή ανάνηψη, το παιδί θα είχε αναρρώσει πλήρως».

Ως κύρια αιτία θανάτου αναφέρεται η σηψαιμία.

Ο 50χρονος πατέρας πρόσθεσε μετά την ανάκριση ότι «είναι δύσκολο να εκφράσω με λόγια τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατός του». Ο ίδιος και η σύζυγός του ασκούν αστική αγωγή αποζημίωσης.

Έπασχε από αυτισμό το αγοράκι

Είπε: «Ο Ματέους έβρισκε στον κόσμο ένα δύσκολο μέρος, αλλά ήταν ένα χαρούμενο παιδί που αγαπήθηκε πολύ».

«Του άρεσε το σχολείο και ήταν πολύ δημιουργικός. Του άρεσε να ζωγραφίζει και συχνά μπορούσε να βρεθεί με το τάμπλετ στο χέρι του που τον βοηθούσε να μην αισθάνεται καταβεβλημένος».

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε την οικογένεια δήλωσε: «Αυτή η απόφαση της ανάκρισης δεν ήταν σημαντική μόνο για τον Ματέους και την οικογένειά του, αλλά και για τους αυτιστικούς ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα».

«Τα νοσοκομεία μπορεί να είναι επικίνδυνα μέρη για τους αυτιστικούς ασθενείς και η μεταχείριση του Ματέους αναδεικνύει τη σοκαριστική ανισότητα που αντιμετωπίζουν. Αυτή η ανισότητα τον εμπόδισε να λάβει το βασικό επίπεδο φροντίδας που χρειαζόταν επειγόντως.

Κάτι πρέπει να αλλάξει για να τεθούν τα αυτιστικά άτομα σε πιο ισότιμη βάση, αλλιώς θα χαθούν κι άλλες ζωές», προειδοποίησε.