Δεν έχει κλείσει για την Πολωνία το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

*Διαβάστε εδώ: Βρετανία: Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους βουλευτές, καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει, ενώ και στο οικονομικό του σκέλος είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Ντούντα, προσθέτοντας, με αιχμή προς το Βερολίνο, πως «ακόμη και αν προσπαθούν να κρύψουν το θέμα αυτό κάτω από το χαλί και να το θάψουν, επειδή είναι άβολο, θα έρθει η ώρα του. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Πολωνία, στην οποία κάποιος να μην πέθανε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν οικογένειες που καταστράφηκαν ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Υπάρχει ένα τραγικό ισοζύγιο απωλειών. Κι αυτές οι απώλειες πρέπει να αποζημιωθούν».


Η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε πληρωμές προς την Πολωνία

Υπενθυμίζεται πως προ καιρού, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι απαιτούν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, εστάλη αντίστοιχο σημείωμα στο Βερολίνο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να προβεί σε πληρωμές προς την Πολωνία, καθώς πιστεύει ότι έχει ήδη καταβάλει αρκετά μεγάλες αποζημιώσεις.