Στους Financial Times διέρρευσαν αρχεία του ρωσικού στρατού, τα οποία αποκαλύπτουν κριτήρια για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και σενάρια εκπαίδευσης για μία υποθετική εισβολή από την Κίνα.

Σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν, οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν πρόβες χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να παραδοθούν με πυραύλους ξηράς ή θαλάσσης ή από αεροσκάφη και έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που στοχεύουν τις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα, που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία εξέτασαν και επαλήθευσαν ειδικοί, περιγράφουν ένα όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, το οποίο είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει παραδεχτεί ποτέ δημόσια η Ρωσία. Στα 29 τω αριθμώ απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, αναφέρονται τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση και αυτά κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως πιο συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε στους FT ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έγγραφα όπως αυτά να βγαίνουν δημόσια. Δείχνουν ότι το επιχειρησιακό όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό, εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα».

111

Τα αμυντικά σχέδια αποκαλύπτουν βαθιές υποψίες για την Κίνα μεταξύ της ελίτ ασφαλείας της Μόσχας, ακόμη και όταν ο Ρώσος Πρόεδρος άρχισε να χτίζει συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε συμφωνία για τη μη χρήση πυρηνικών. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δύο δυνάμεις έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα δίνει στη Μόσχα μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

Παρολ' αυτά, το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η Ρωσία δοκίμαζε πολλά σενάρια που απεικονίζουν μια κινεζική εισβολή. Μια άσκηση, που σκιαγραφεί μια υποθετική επίθεση από την Κίνα, σημειώνει ότι η Ρωσία, η οποία έχει το όνομα «Βόρεια Ομοσπονδία» για τους σκοπούς της άσκησης, θα μπορούσε να απαντήσει με ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα για να σταματήσει τον «Νότο» να προχωρήσει με ένα δεύτερο κύμα δυνάμεων εισβολής. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο: «Η εντολή δόθηκε από τον γενικό διοικητή...[...] να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα [....] Σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει μονάδες δεύτερου κλιμακίου και ο Νότος απειλήσει να επιτεθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση του κύριου χτυπήματος».

Η απάντηση της Κίνας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι υποψίας για τη Μόσχα με έναν εκπρόσωπο να σχολιάζει σχετικώς: «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει θεσπίσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και μη εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών. Η «θεωρία απειλών» δεν έχει βάση στην Κίνα και τη Ρωσία». Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

2.000 τακτικές πυρηνικές κεφαλές έχει η Ρωσία 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι ένιωθε «αρνητικά» για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, ωστόσο στη συνέχεια καυχήθηκε ότι η Ρωσία είχε μεγαλύτερο μη στρατηγικό οπλοστάσιο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η Ρωσία διαθέτει τουλάχιστον 2.000 τέτοια όπλα!

Στα αμυντικά σχέδια που περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα, ξεχωρίζει μια παρουσίαση εκπαίδευσης για αξιωματικούς του ναυτικού, που δεν σχετίζεται με τους πολεμικούς αγώνες της Κίνας και περιγράφει ευρύτερα κριτήρια για πιθανή πυρηνική επίθεση.


Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει πλησιάσει το Πεκίνο και έχει μετακινήσει δυνάμεις από τα ανατολικά προς την Ουκρανία, συνέχισε να ενισχύει τις ανατολικές της άμυνες. Όπως δήλωσε ο Ουίλιαμ Άλμπερκ, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: «Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει και να ασκεί τους πυραύλους της στην Άπω Ανατολή κοντά στα σύνορά της με την Κίνα. Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν εύρος μόνο για να χτυπήσουν την Κίνα». Πρόσθεσε, πως η Ρωσία πιθανότατα ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη διάσπαση της Μόσχας «για να απωθήσει τους Ρώσους από την Κεντρική Ασία».

2222

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει την αποκλειστική εξουσία να εξαπολύσει ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα. Παρολ' αυτά στα έγγραφα ορίζεται το χαμηλό όριο για τακτική πυρηνική χρήση και αυτό είναι σύμφωνο με ένα δόγμα, που ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ως «κλιμάκωση προς αποκλιμάκωση». Με βάση αυτή τη στρατηγική, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εμπλακεί σε έναν εκτεταμένο πόλεμο. Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «πρόκληση φόβου», η Μόσχα θα επιδιώξει να τερματίσει τη σύγκρουση με δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο της χώρας με την έγκαιρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου — ή εξασφαλίζοντας μια διευθέτηση μέσω της απειλής να το κάνει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών «έπεισαν» τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους να μην εξοπλίσουν το Κίεβο πιο αποφασιστικά στις αρχές της σύγκρουσης, όταν τα προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει το «παιχνίδι» προς όφελος της Ουκρανίας.