Το πρόσωπο του Δάντη - του διάσημου Αναγεννησιακού Ιταλού ποιητή και συγγραφέα της Θείας Κωμωδίας – κατάφεραν να ανακατασκευάσουν επιστήμονες, χρησιμοποιώντας το κρανίο του και περιγραφές του Βοκκάκιου.

Μέσα από το έργο του, ο Δάντης Αλιγκέρι εικονοποίησε στην «Κόλαση» και έμεινε στην ιστορία.


Τώρα, όπως γράφει η DailyMail, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 700 χρόνια, η ανθρωπότητα μπορεί να δει πώς ήταν στην πραγματικότητα ο ποιητής.

capturedantis3



Το αληθινό πρόσωπο του καλλιτέχνη καλύπτεται από μυστήριο καθώς ακόμα και οι πιο δημοφιλείς πίνακες - προσωπογραφίες του, δημιουργήθηκαν πολύ μετά τον θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 1321.

capture-dantis


Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Cicero Moraes, στη βιογραφία του Δάντη που έγραψε ο Βοκάκιος, ο ποιητής της Θείας Κωμωδίας «ήταν άτομο μεσαίου ύψους, κάπως σκυφτό, με μακρύ πρόσωπο, μύτη αχιβάδα και μεγάλα μάτια».


Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναδημιουργούν ψηφιακά το κρανίο του Δάντη χρησιμοποιώντας μια ανάλυση του 1921 των οστών του, ενισχυμένη με δεδομένα από ένα άρθρο του 2007 για το πρόσωπό του.

capture-dantis1



Τελικά, κατάφεραν να δώσουν μια ρεαλιστική εικόνα του προσώπου του, για πρώτη φορά μετά από 7 αιώνες.

capture-dantis2



Σύμφωνα με τον Moraes το πρόσωπο που δημιουργήσαν οι επιστήμονεςς «δείχνει» έναν βασανισμένο άνθρωπο. «Δείχνει έναν λαμπρό άνθρωπο, αλλά πικραμένο από την εξορία», είπε χαρακτηριστικά.

capturedantis4



Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο Δάντης –ο οποίος συχνά χαιρετίζεται ως ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας– είχε κρανίο μεγαλύτερο από το μέσο όρο.