Μυστήριο 120 ετών, το οποίο αφορά σε πλοίο, που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας επιλύθηκε κατά τύχη.

Πρόκειται για το SS Nemesis, το οποίο τον Ιούλιο του 1904 μετέφερε κάρβουνο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα στα ανοιχτά της Νέας Νότιας Ουαλίας και εξαφανίστηκε μαζί με τα 32 μέλη του πληρώματός του.

Η εξαφάνιση του πλοίου αποτέλεσε είδηση σε όλη τη χώρα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον. Πτώματα μελών του πληρώματος και κομμάτια από τα συντρίμμια του πλοίου ξεβράστηκαν στην παραλία Κρονούλα, μερικά χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ τις εβδομάδες μετά την καταιγίδα, ωστόσο ο ''σκελετός'' του πλοίου δεν βρέθηκε ποτέ στο βυθό της θάλασσας.

Αυτό ανατράπηκε το 2022, όταν μια εταιρεία τηλεπισκόπησης, η Subsea Professional Marine Services, που έψαχνε τον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ για χαμένο φορτίο, έπεσε τυχαία πάνω στο χαμένο ναυάγιο και έδωσε τέλος στο μυστήριο 120 χρόνων.


Το πλοίο βρέθηκε σχεδόν ανέγγιχτο, με τους αξιωματούχους να υποπτεύονται ότι πρόκειται για το SS Nemesis, ωστόσο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες υποβρύχιες εικόνες για να επιβεβαιώσουν ότι τα χαρακτηριστικά του ναυαγίου συνέπιπταν με ιστορικές φωτογραφίες και σκίτσα του φορτηγού πλοίου. Από τις εικόνες αποκαλύφθηκε ότι το σιδερένιο ναυάγιο του πλοίου στεκόταν όρθιο στο βυθό της θάλασσας, με την πλώρη και την πρύμνη του να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Όπως τελικά κατέληξαν οι ειδικοί, το πλοίο βυθίστηκε, επειδή η μηχανή του έπαθε υπερφόρτωση λόγω της καταιγίδας. Το SS Nemesis χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα και άρχισε να βυθίζεται τόσο γρήγορα, ώστε το πλήρωμα δεν πρόλαβε να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους.

«Λύτρωση» για τους απογόνους των θυμάτων


Μετά τη σχετική ανακάλυψη, οι αξιωματούχοι ήρθαν σε επικοινωνία με τις οικογένειες που έχασαν προγόνους τους στο πλοίο, προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικώς.


Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέλη του χαμένου πληρώματος προέρχονταν από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Όπως δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πένι Σαρπ: 
«Περίπου 40 παιδιά έχασαν τους γονείς τους σε αυτό το ναυάγιο και ελπίζω αυτή η ανακάλυψη να κλείσει την υπόθεση για τις οικογένειες και τους φίλους που συνδέονται με το πλοίο και δεν γνώρισαν ποτέ την τύχη του».

Ο υπουργός Επιστημών της Αυστραλίας, Εντ Χούσιτς, επικρότησε την ανακάλυψη του ναυαγίου, η οποία ελπίζει πως θα παρηγορήσει τους απογόνους των 32 ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στο SS Nemesis. Όπως ανέφερε ο Χούσιτς: «Κάθε Αυστραλός θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την επιμονή που επέδειξαν οι επιστήμονές μας σε αυτό το έργο, όπως κάνουν στο έργο τους συνολικά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημείωσε ένα τοπικός αξιωματούχος, έχουν ανακαλυφθεί μόνο 105 από τα περισσότερα από 200 θεωρούμενα ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας και αυτό καθιστά την εύρεση του ναυαγίου του SS Nemesis ένα «σημαντικό εύρημα».