Πέθανε σήμερα (26/2) ο Βρετανός τραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ, μέλος μίας από τις πιο γνωστές τραπεζικές δυναστείες της Ευρώπης, σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Η οικογένεια αποκάλεσε τον Ρότσιλντ «επιβλητική παρουσία στις ζωές πολλών ανθρώπων», σε δήλωσή της που διαβίβασε προς το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association 

Ήταν «ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, υποστηρικτής των τεχνών και του πολιτισμού, ένας αφοσιωμένος δημόσιος λειτουργός, ένας ένθερμος οπαδός φιλανθρωπικών σκοπών στο Ισραήλ και της εβραϊκής κουλτούρας, ένας ενθουσιώδης υπέρμαχος του περιβάλλοντος και πολυαγαπημένος φίλος, πατέρας και παππούς», ανέφερε η οικογένεια του Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Ποιος ήταν ο Τζέικομπ Ρότσιλντ

Ο Ρότσιλντ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1936 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην οικογενειακή επενδυτική τράπεζα NM Rothschild & Sons το 1963 προτού ιδρύσει μαζί με άλλους τον όμιλο Rothschild Assurance Group, που έγινε η σημερινή εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων St. James's Place με έδρα το Λονδίνο.

Αναμίχθηκε σε πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων στην ίδρυση της εταιρίας επενδύσεων RIT Capital Partners, που υποστήριξε διάφορες εταιρίες, από κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις καθαρής τεχνολογίας.

Ο Ρότσιλντ ήταν επίσης γνωστός ως επί χρόνια μαικήνας των τεχνών και ήταν καταπιστευτικός διαχειριστής (trustee) της Εθνικής Πινακοθήκης (National Gallery) της Βρετανίας από το 1985 έως το 1991.

Οι ρίζες της οικογένειας τραπεζιτών Ρότσιλντ ανάγονται στη Φρανκφούρτη του 18ου αιώνα, από όπου διάφορα μέλη της οικογένειας μετακόμισαν σε πόλεις ανά την Ευρώπη προκειμένου να οικοδομήσουν τραπεζικές επιχειρήσεις.

Η σχέση του με την Κέρκυρα 

Εδώ και δεκαετίες, η περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας αποτελεί πόλο έλξης για δισεκατομμυριούχους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι -βλέποντας τη μοναδικότητα και το φυσικό κάλος της- έχουν επενδύσει εκατομμύρια για να χτίσουν πολυτελείς βίλες, μετατρέποντας την σε πεντάστερο προορισμό υψηλού επιπέδου. Ήδη, την τελευταία τριετία, έχουν χτιστεί συνολικά πάνω από 85 πολυτελείς βίλες. Ωστόσο, ο κύριος λόγος της μετατροπής της περιοχής «στο Kensington» της Ελλάδας, όπως έχει ονομαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, οφείλεται στην οικογένεια Ρότσιλντ.

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, και η ισχυρή οικογένειά του, κατέχει σήμερα στην περιοχή συνολικά 900 στρέμματα, τα οποία απέκτησε, κατά το πέρασμα των ετών, με σκοπό ίσως να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα του. Στην εν λόγω έκταση που αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια, έχουν χτιστεί συνολικά οκτώ πολυτελή κτίσματα, εκ των οποίων τα δύο τα χρησιμοποιεί για προσωπική χρήση, ενώ τα υπόλοιπα κατά τους θερινούς μήνες τα νοικιάζει σε επιφανείς επίλεκτους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της Βόρειας Κέρκυρας. Η παραμονή, ωστόσο, στις εν λόγω βίλες, οι οποίες διαθέτουν υψηλές υπηρεσίες διαμονής που ξεπερνούν ακόμα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία, ξεκινούν από 12.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ μπορούν να φτάσουν και τις 45.000 ευρώ.

Η έπαυλη που διαμένει ωστόσο ο ίδιος και η οικογένειά του είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που έχτισε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας στις πανέμορφες Συκιές της Κέρκυρας σε έναν κατάφυτο ελαιώνα με κατηφορικά μονοπάτια γεμάτα δεντρολίβανο και άγριες λεβάντες ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, όπως λεύκες, κυπαρίσσια, ευκάλυπτους και δάφνες. Η αξία της έκτασης που καταλαμβάνει η βίλα της γνωστής οικογένειας μεγαλοτραπεζιτών, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν φιλοξενηθεί εκεί αρκετοί βασιλείς κρατών, αλλά και πολλοί διάσημοι. Μεταξύ άλλων, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Οσμπορν, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά και ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ο βαρόνος Ρότσιλντ αν και κατέχει τη μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή της Κασσιόπης στη Βόρεια Κέρκυρα, δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που έχει ενδιαφερθεί για τα πολύτιμα οικόπεδα της περιοχής. Από αυτούς που ξεχωρίζουν είναι ο Γιοργκ Ροκενχάουζερ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Permira για τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), στην οποία ανήκουν η εταιρεία πληροφορικής P&I και η TeamViewer. Ο Ροκενχάουζερ έχει στην κατοχή του πολυτελή κατοικία, ενώ έχει αγοράσει στον Ερημίτη 350 στρέμματα για προσωπική του χρήση. Ακόμη, πολυτελείς κατοικίες κατέχουν στην περιοχή ο Ρομπ Λούκας, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού βραχίονα της CVC Capital Partners, που έχει προχωρήσει σε μπαράζ επενδύσεων στην Ελλάδα, και επίσης ο Βρετανός Τομ Μπίγκαρτ, ο επικεφαλής των επενδύσεων της Motor Fuel Group.