Σοκ στην Βιέννη καθώς μέσα ένα 24ωρο σημειώθηκαν πέντε γυναικοκτονίες, τεσσάρων γυναικών και μιας έφηβης. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα, τρεις γυναίκες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου από άνδρα σε οίκο ανοχή. Ένας ύποπτος συνελήφθη.

51χρονη γυναίκα και η 13χρονη κόρη της βρέθηκαν νεκρές σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Erdberg – περίπου 12 χιλιόμετρα (από όπου συνέβη το άλλο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας του κοριτσιού θεωρείται ύποπτος για στραγγαλισμό.

Δημοσιεύματα περιέγραψαν την ημέρα ως «Μαύρη Παρασκευή» και ζήτησαν επείγουσα δράση για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.

Τα πτώματα τριών γυναικών βρέθηκαν σε ένα κτίριο στην κεντρική συνοικία Brigittenau γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (20:00 GMT) αφού ένας μάρτυρας κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο ύποπτος, τον οποίο η αστυνομία περιέγραψε ως 27χρονο υπήκοο Αφγανιστάν, βρέθηκε κρυμμένος κοντά στον οίκο ανοχής με ένα μαχαίρι στο χέρι.Το κίνητρο της δολοφονίας είναι προς το παρόν ασαφές.

Η Eva-Maria Holzleitner, η επικεφαλής του τμήματος πολιτικής για τις γυναίκες του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO), προέτρεψε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκαλέσει συνάντηση κρίσης για να συζητήσει το ζήτημα της γυναικοκτονίας στη χώρα.

Η Klaudia Frieben, επικεφαλής της οργάνωσης ομπρέλα του Αυστριακού Γυναικείου Δαχτυλίδι (OFR), έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι «αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως Black Friday με πέντε νεκρές γυναίκες».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τα ποσοστά γυναικοκτονιών στην Αυστρία, που δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας Συγκρούσεων, περίπου 319 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2020 – κυρίως από άνδρες συντρόφους ή πρώην συντρόφους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεσμευτεί να πατάξει το ζήτημα – δεσμεύοντας σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία των γυναικών από τη βία.

Πηγή: BBC