Στο τουρκικό περιοδικό Tarih και τη δημοσιογράφο Nesrin Icli μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης  η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.

Απαντώντας στην ερώτηση αν «οι μη μουσουλμάνοι πολίτες στην Τουρκία μπορούν να λάβουν επαρκή θρησκευτική εκπαίδευση» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κοινότητα των Ορθοδόξων επισημαίνοντας ότι τον λυπεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Πολλές φορές, ειδικά τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουμε ακούσει ή λάβει υποσχέσεις από κρατικούς αξιωματούχους ότι η Σχολή θα ανοίξει ξανά. Δυστυχώς, υποσχέσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής» σημειώνει ο κκ. Βαρθολομαίος, καταλήγοντας πως «η Σχολή παραμένει κλειστή με διάφορους λόγους και δικαιολογίες.».

Σε άλλο σημείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημειώνει ότι σε μια εποχή που λειτουργούν τόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Τουρκία και ιδρύονται συνεχώς μουσουλμανικές θρησκευτικές σχολές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κοινότητα των Ορθοδόξων δεν επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά τη μοναδική Θεολογική Σχολή, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο». Ο ίδιος μάλιστα προχωρά και σε μία αποκάλυψη, αναφέροντας ότι ήλπιζε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και είναι κρίμα».

417760205_10160884336538382_5941085380813542457_n
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης (δεξιά) με τη δημοσιογράφο Nesrin Icli (αριστερά)

«Δεν χάνουμε την εμπιστοσύνη μας και η ελπίδα μας δεν ξεθωριάζει» συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζοντας την πίστη του ότι οι κλήσεις «προς τις αρμόδιες αρχές θα ακουστούν τελικά» όπως λέει με νόημα, ενώ καταλήγει λέγοντας: «Γιατί πιστεύουμε ότι στην Τουρκία, όλοι οι πολίτες δεν είναι μόνο ίσοι ως προς τις υποχρεώσεις αλλά και ως προς τα δικαιώματα».

Κάνοντας αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία και τη συμβολή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει κλείσει (ενν. η Θεολογική Σχολή της Χάλκης) από το 1971. Γιατί; Ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σχεδόν χίλιοι θεολόγοι αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια των 127 ετών λειτουργίας του. Πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν την Εκκλησία ως κληρικοί. Στην πραγματικότητα, μερικοί από αυτούς εξελέγησαν προκαθήμενοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πολλοί προήχθησαν στο βαθμό του επισκόπου. Άλλοι αφιερώθηκαν στον ακαδημαϊκό τομέα ως καθηγητές Θεολογίας. Όλα ήταν ευεργετικά για την Εκκλησία και την κοινωνία. Ανεξάρτητα από τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησαν, συνέβαλαν στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μετά την αποφοίτησή τους, όπου κι αν εγκαταστάθηκαν, θυμόντουσαν πάντα με έντονη συγκίνηση και ζεστασιά τα χρόνια που πέρασαν στη Σχολή μας και τον χρόνο που πέρασαν στην Τουρκία. Ήταν σαν ανεπίσημοι πρεσβευτές που μετέφεραν το πνεύμα της Σχολής, αυτό που έμαθαν και βίωσαν εκεί, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.».