Στολή πιλότου φόρεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κάθισε στη θέση του συγκυβερνήτη σε ένα πυρηνικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, το επονομαζόμενο και «Λευκός Κύκνος» και πραγματοποίησε μια πτήση, ημίωρης διάρκειας.

Ποιος ο στόχος του

Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβιβάστηκε χθες στο εκσυγχρονισμένο υπερηχητικό Tu-160M, και η κίνησή του αυτή είχε στόχο, όπως σχολιάστηκε, την ενίσχυση του προφίλ του ως δυναμικού ηγέτη ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου μήνα στη Ρωσία. Ωστόσο άλλος ήταν ο προφανής στόχος: να υπενθυμίσει την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Putin flies Russian supersonic nuclear bomber in Kazan

Ο 71χρονος Πούτιν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος υποψήφιος και επαφίεται στον σχεδόν απόλυτο έλεγχο, που ασκεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας εδώ και 24 χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία. Στις εκλογές θα αντιμετωπίσει τρεις άλλους υποψηφίους κομμάτων φιλικών προς το Κρεμλίνο, που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο. 

Η πτήση του Πούτιν με τον «Λευκό Κύκνο»

Ο Πούτιν έφτασε χθες στο χιονισμένο αεροδρόμιο εργοστασίου στην πόλη Καζάν, που κατασκευάζει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά από την εποχή της ΕΣΣΔ και έχει λάβει εντολές να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των Tu-160, που πρωτοπέταξαν τη δεκαετία του 1980 και το ΝΑΤΟ τα βάφτισε «Blackjack».

Το αεροσκάφος με το οποίο πέταξε ήταν το πρώτο από τα εκσυγχρονισμένα Tu-160M, εξοπλισμένο με νέους κινητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα. Ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πτήση του έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό» βομβαρδιστικό. 

putin01

Το εκσυγχρονισμένο TU-160M με το οποίο πέταξε ο Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι ήταν τουλάχιστον η τρίτη φορά που ο ίδιος μπήκε στο πιλοτήριο πολεμικού αεροσκάφους, αφού το 2000 είχε πετάξει μέχρι την Τσετσενία ως συγκυβερνήτης ενός μαχητικού Su-27 και πέντε χρόνια μετά πέταξε πάλι ως συγκυβερνήτης, αυτή τη φορά ενός Tu-160 στο πλαίσιο άσκησης.

putin022

putin03












Τέλος, στο πλαίσιο της προπαγάνδας του Κρεμλίνου να τον εμφανίσει ως έναν δυναμικό ηγέτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πετάξει επίσης και με υδροπλάνο, με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ενώ έχει οδηγήσει μεγάλα φορτηγά, καθώς επίσης και αγωνιστικά αυτοκίνητα.


Φωτογραφίες: AP