Ξεκίνησαν το 2023 και εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα δεκάδες πυρκαγιές κάτω από το έδαφος στον Δυτικό Καναδά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός φέτος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται), κάνει τους ειδικούς να φοβούνται για το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών, που μπορεί να ξεσπάσουν φέτος, σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χιονιού, που επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Αλμπέρτα, Josee St-Onge: «Διανύουμε έναν ασυνήθιστο χειμώνα μετά από ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι Καναδοί πυροσβέστες δίνουν μάχη, αφού ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν να αντιμετωπίσουν σχεδόν 150 πυρκαγιές.


Η κατάσβεσή τους είναι μια κοπιαστική διαδικασία, μιας και εντοπίζονται δύσκολα, αφού παράγουν μόνο λεπτές στήλες καπνού, και απαιτούν βαθύ σκάψιμο του εδάφους, ώστε να αποκαλυφθεί ο χούμος, δηλαδή το στρώμα με τα αποσυντεθειμένα φύλλα και άλλα συμπιεσμένα φυτικά υλικά, που καίγεται αργά. Σύμφωνα με το AFP, οι «πυρκαγιές ζόμπι» είναι ιδιαίτερα επίφοβες για τους πυροσβέστες, αφού μπορεί να φουντώσουν, όταν λιώσουν οι πάγοι την άνοιξη και να εξελιχθούν σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:«Φέτος υπάρχουν 10 έως 12 φορές περισσότερες "πυρκαγιές ζόμπι" στον Δυτικό Καναδά από ό,τι συνήθως. Σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια της τάιγκα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τις συντηρούν τα στρώματα ξεραμένης τύρφης και οργανικής ύλης».

Στην Αλμπέρτα, η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία κανονικά αρχίζει την 1η Μαρτίου, μιας και εκτός από τις περσινές «πυρκαγιές ζόμπι», οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης νέες πυρκαγιές, που ξεκίνησαν φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανική Κολομβία έχει καταγραφεί φέτος αριθμός ρεκόρ ενεργών πυρκαγιών, με τον Φόρεστ Τάουερ, εκπρόσωπο των πυροσβεστών της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά, η οποία ιστορικά είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις πυρκαγιές να αναφέρει: «Κανονικά αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να έχουμε 7-8 πυρκαγιές που καίνε, όμως φέτος έχουμε 91».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του, αφού περισσότερα από 18 εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών κάηκαν και περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές, με τον καπνό να φτάνει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.