Δικαστήριο στη Βρετανία επέτρεψε σε έναν σχιζοφρενή, να προσφύγει κατά της αστυνομίας και των υγειονομικών Αρχών, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τον είχαν σταματήσει νωρίτερα, πριν διαπράξει φόνους.

Ο λόγος για τον Αλεξάντερ Λιούις-Ράνγουελ, ο οποίος σε κατάσταση αμόκ σκότωσε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 τρεις ηλικιωμένους, τον 80χρονο Τόνι Πέιν με σφυρί και τους δίδυμους 84χρονους Ντικ και Ρότζερ Κάρτερ, με ένα φτυάρι, στα σπίτια τους στο Έξετερ, πιστεύοντας ότι τα θύματά του ήταν παιδεραστές.

Ο 32χρονος δολοφόνος από το Κρόιντ στο βόρειο Ντέβον αθωώθηκε μετά από δίκη τον Δεκέμβριο του 2019, λόγω παραφροσύνης. Στη συνέχεια διατάχθηκε η επ’ αόριστον κράτησή του σε νοσοκομείο υψίστης ασφαλείας, με τους ψυχιάτρους, που κατέθεσαν στο δικαστήριο του Στέμματος στο Έξετερ να αναφέρουν ότι ο Λιούις Ράνγουελ υπέφερε από ψευδαισθήσεις, που τον έκαναν να πιστέψει εσφαλμένα ότι «ξετρύπωσε» ένα κύκλωμα παιδεραστών.

Η αστυνομία τον είχε συλλάβει πριν διαπράξει τους φόνους, αλλά τον άφησε ελεύθερο 

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο σχιζοφρενής δολοφόνος είχε συλληφθεί δύο φορές από την αστυνομία για βίαια και περίεργα περιστατικά ένα 48ωρο πριν διαπράξει τους φόνους και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ο Λιούς-Ράνγουελ συνελήφθη ως ύποπτος διάρρηξης σε αγρόκτημα και παρά το γεγονός ότι η μητέρα του εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της στην αστυνομία για την κατάσταση του γιου της, η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο το επόμενο πρωί. Στη συνέχεια, ο σχιζοφρενής επιτέθηκε με ένα πριόνι στον 82χρονο Τζον Έλις και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Μπάρνσταπλ, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος στις 09:30 το πρωί της επομένης ημέρας. Ο ίδιος μετά πήρε ταξί και πήγε στο Έξετερ, όπου σκότωσε τους τρεις ηλικιωμένους. 

Ο σχιζοφρενής διεκδικεί αποζημίωση από την αστυνομία και τις υγειονομικές Αρχές

Το «παράξενο» στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Λιούις-Ράνταλ κατέθεσε αγωγή κατά των υγειονομικών Αρχών του Ντέβον και της αστυνομίας της Κορνουάλης, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος, πριν διαπράξει τους φόνους. Όπως υποστήριξαν δικηγόροι του στο Εφετείο που έγινε την Τρίτη: «Έπρεπε, να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους, όταν τέθηκε υπό κράτηση δύο φορές, ότι αν αφεθεί ελεύθερος, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος, να τραυματίσει άλλους ανθρώπους κι ότι έπρεπε, να γίνουν τα αναγκαία βήματα για να παραμείνει υπό κράτηση, μέχρις ότου θα ήταν ασφαλές να αποφυλακιστεί».

Με τη σειρά τους οι Υγειονομικές Αρχές προσέφυγαν κι εκείνες στη Δικαιοσύνη ζητώντας να απορριφθεί εν μέρει η αστική αγωγή του σχιζοφρενή δολοφόνου εις βάρος τους, παρολ' αυτά οι δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο ενάγων μπορεί να προχωρήσει με τη μήνυσή του, σημειώνοντας ότι κάποιος που είναι όντως σχιζοφρενής «δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τις συνέπειες μιας παράνομης πράξης, που δεν γνώριζε ότι ήταν λάθος και για την οποία επομένως δεν φέρει καμία ηθική ενοχή».