Νέα απεργία στα αεροδρόμια της Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, πλήττοντας την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, η νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από την συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di ξεκίνησε από τις 04:00 τα ξημερώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (19/02), προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Η Lufthansa προειδοποιεί ότι θα ακυρωθεί τουλάχιστον το 80-90% των προγραμματισμένων πτήσεων και ως εκ τούτου θα επηρεαστούν πάνω από 100.000 επιβάτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ver.di, Μάρβιν Ρεσίνσκι, η κινητοποίηση αφορά τα αεροδρόμια Φραγκφούρτης, Μονάχου, Αμβούργου, Βερολίνου, Ντίσελντορφ, Κολωνίας-Βόννης και Στουτγάρδης, όπου έχουν κληθεί σε απεργία οι εργαζόμενοι στους τομείς των Logistics, αποσκευών και εμπορευματικών μεταφορών, αλλά και όσοι απασχολούνται στις διαδικασίες του Check-in και στις πύλες επιβίβασης. 

Το συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 25.000 εργαζόμενους του κλάδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Lufthansa, καθώς, όπως είπε, οι εργοδότες προτείνουν χαμηλότερες αυξήσεις σε σύγκριση με άλλους κλάδους του ομίλου. Επιπλέον, διαφωνούν με την καταβολή «αποζημίωσης απώλειας εισοδήματος» για την περίοδο της πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο Μάρβιν Ρεσίνσκι: «Ενώ ο όμιλος δίνει σε πιλότους με αποδοχές έως και 270.000 ετησίως ακόμη και αυξήσεις διψήφιου ποσοστού, οι εργαζόμενοι στο έδαφος, οι οποίοι συχνά αμείβονται μόνο με τον βασικό μισθό των 13 ευρώ/ώρα, δεν αποζημιώνονται καν για τις απώλειες των προηγούμενων ετών και για τον πληθωρισμό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ver.di διεκδικεί αύξηση αποδοχών ύψους 12,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ/μήνα και εφάπαξ «αποζημίωση πληθωρισμού» 3.000 ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η κίνηση στα αεροδρόμια δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως πριν από το απόγευμα της Τετάρτης (21/02), ενώ η απεργία έχει προγραμματιστεί να λήξει αύριο στις 7:10 π.μ.