Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τους κανόνες εμπλοκής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα ενέκρινε την Τετάρτη (14/02) η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της επιχείρησης, που είναι αμυντικού χαρακτήρα, είναι «να συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο».

Αποστολή της επιχείρησης «θα είναι να συνοδεύει πλοία στον τομέα της επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης στον τομέα της επιχείρησης και να προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις στη θάλασσα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».

Οι Χούθι, που ελέγχουν την Υεμένη, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή που περιγράφει η ΕΕ.

Η απόφαση πρακτικά περιγράφει πότε και πώς τα πολεμικά πλοία τα οποία θα συμμετέχουν στην αποστολή -μεταξύ των οποίων και ελληνικά- θα μπορούν να απαντούν σε ενέργειες των Χούτι εναντίον τους.

Η επίσημη έναρξη της επιχείρησης θα αποφασιστεί από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς όλες οι άλλες λεπτομέρειες έχουν διευθετηθεί. Η διάρκεια είναι 12 μηνών, η οποία μελλοντικά μπορεί να επεκταθεί.

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα, ενώ διοικητής της θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Στην επιχείρηση, εκτός της Ελλάδας, θα συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, να τονίζει ότι «θα πρέπει να προστεθούν και άλλες χώρες της Ένωσης».