Απογοητευμένος με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως είναι ο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας τα συναισθήματά του σε πρόσφατες ιδιωτικές συζητήσεις, ορισμένες από αυτές με χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του, με αιτία για αυτά να είναι η αδυναμία του να πείσει το Ισραήλ να αλλάξει τη στρατιωτική του τακτική στη Λωρίδα της Γάζας, θεωρώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως το κύριο εμπόδιο, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του, τα οποία και επικαλείται το NBC News.

Ο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου του... τα κάνει όλα "κόλαση", σύμφωνα με τους αμερικανικούς νεολογισμούς και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί του, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια του Μπάιντεν, σύμφωνα με το NBC News.

Μπάιντεν για Νετανιάχου: "Είναι μ@λ@κ@ς, έχει γίνει πόνος στον κ@λ@ μου"

Οι περιγραφές του, δε, σε ό,τι αφορά τον Νετανιάχου είναι διανθισμένες με περιφρονητικές αναφορές στον Νετανιάχου ως "αυτόν τον τύπο", σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ φαίνεται πως σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου "μ@λ@κ@".

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια σχέση σεβασμού. "Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στα σημεία που διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά πρόκειται για μια σχέση δεκαετιών που σέβεται δημόσια και ιδιωτικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Βέβαια, η απογοήτευση του Μπάιντεν από τον Νετανιάχου δεν έχει επίσης οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από αμερικανικής πλευράς, αλλά η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να εξετάζει τέτοιες επιλογές. Πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση συζητούσε την καθυστέρηση ή την επιβράδυνση των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να πείσει τον Νετανιάχου να μειώσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Σε μια άλλη πιθανή αλλαγή πολιτικής, το NBC μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επεξεργάζονται επιλογές για την επίσημη αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, ο Αεμρικανός πρόεδρος δεν είναι ακόμη έτοιμος να προβεί σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο ίδιος και οι βοηθοί του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσέγγισή του με την απερίφραστη υποστήριξη του Ισραήλ είναι η σωστή.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν ζητήσει να τεθούν όροι στην αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ. Άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων στρατιωτικών που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν επικαλεστεί αυτή την εμπειρία και έχουν αμφισβητήσει τις τακτικές του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι βαριοί βομβαρδισμοί και οι απότομες απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι αντιπαραγωγικές μέθοδοι που απειλούν να δώσουν περισσότερα καύσιμα στους εξτρεμιστές.

Ένας εκνευρισμός, δε, που έχει εκφράσει ο Μπάιντεν σε πρόσφατες ιδιωτικές συζητήσεις, σύμφωνα πάντα με το NBC News, είναι το ότι αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να καταλήγει σε καλές συμφωνίες για το Ισραήλ, μόνο και μόνο για να τις απορρίπτει ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε ότι ο Νετανιάχου θέλει να τραβήξει ο πόλεμος ώστε να παραμείνει στην εξουσία, χρησιμοποιώντας και πάλι αγοραίες εκφράσεις σε βάρος του Ισραηλινού προέδρου. Σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων που παρακολούθησε ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, μίλησε για το Ισραήλ και την απογοήτευσή του από τον Νετανιάχου σε μια μικρή ομάδα δωρητών. Με αφορμή τις ευχαριστίες που δέχτηκε για το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ και κατά του αντισημιτισμού, ο Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία να εκθέσει ορισμένες από τις απόψεις του, σύμφωνα με έναν υποστηρικτή που ήταν παρών.

"Είμαι σιωνιστής", είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις του ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατευτεί, σύμφωνα με τον υποστηρικτή.

Αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον Νετανιάχου, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "Μπίμπι".

"Είπε ότι ο Μπίμπι ξεκίνησε υπέροχα, αλλά "είναι ένας πόνος στον κ@λ@ μου τελευταία" (He is a pain in my @ss) ή "με σκοτώνει τελευταία" - ένα από αυτά τα πράγματα", υπενθύμισε το άτομο που ήταν παρόν στα σχόλια του Μπάιντεν. "Λέει, 'Αλλά κάνει κακές υπηρεσίες ... τον τελευταίο καιρό'.

Με πληροφορίες NBC News