Κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ χτες Πέμπτη (8/02) στις βουλευτικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών της Νεβάδα, αφού δεν αντιμετώπισε κανέναν σημαντικό υποψήφιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των The New York Times και The Washington Post.

Η νίκη του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ ήταν τόσο προβλέψιμη και συντριπτική που, με καταμέτρηση του 1%, τα μέσα ενημέρωσης – εξοπλισμένα με τεχνολογία για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων – την επισημοποίησαν μόλις μια ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων της Νεβάδα, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00 τοπική ώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε το 97,6% των ψήφων, με αυτό το ποσοστό ελέγχου, ενώ ο Ράιαν Μπινκλ, ένας ελάχιστα γνωστός πάστορας του Τέξας, ήρθε δεύτερος στη θέση με ποσοστό μόλις 2,4%.

Ντόναλντ Τραμπ: Στα πρόθυρα να κερδίσει οριστικά την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ μετά τις διαδοχικές επιτυχίες του στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα βρίσκεται στα πρόθυρα να κερδίσει οριστικά την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ χρειάζεται 1.215 αντιπροσώπους για να δηλώσει επίσημα υποψήφιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, απέτυχε την περασμένη Τρίτη στην προσπάθειά της να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Νεβάδα, όπου οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την επιλογή «κανένας από τους υποψηφίους», προκειμένου να ενισχύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Χέιλι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί στις προκριματικές αλλά και στις κοινοτικές εκλογές, επειδή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του ενός ή του άλλου.

Η Νεβάδα για δεκαετίες διεξήγαγε κοινοβουλευτικές ομάδες, ωστόσο, καθώς αυτοί οι διορισμοί έτειναν να προκαλέσουν κάποιο χάος, οι νομοθέτες της πολιτείας ενέκριναν το 2021 έναν νόμο, που εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο ψηφοφορίας. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Αϊόβα, και καθόρισε ότι οι πολιτειακές αρχές έπρεπε να διοργανώνουν προκριματικές εκλογές, όταν υπήρχαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι. Παρολ' αυτά, ο νόμος του 2021 είχε ένα νομικό κενό, μιας και αν και καθόριζε ότι πρέπει να υπάρξουν προκριματικές εκλογές, δε διευκρίνιζε πώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα όριζε τον νικητή στους 26 αντιπροσώπους από τη Νεβάδα. Το κενό αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και πίεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Νεβάδα να αγνοήσει τον κρατικό νόμο και να συνεχίσει την παράδοσή του σε κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως εξήγησε στην EFE ο David McCuan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. State of Sonoma (Καλιφόρνια) και ειδικός στην αμερικανική πολιτική: «Φαίνεται ότι η μόνη έκπληξη εδώ είναι η προσπάθεια που έγινε να στερηθεί η Nikki Haley ακόμη και μια ηθική νίκη, όταν εκείνη και η ομάδα της γνώριζαν καλά εκ των προτέρων ότι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα της Νεβάδα είχε σημασία».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0hca6poj3d)

Δύσκολα τα πράγματα για τη Νίκη Χέιλι

Τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο για την Χέιλι, ώστε εκείνη να καταφέρει να κρατήσει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μέχρι, τουλάχιστον, μια τελευταία μάχη στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών μίλησε επίσης μετά τις συνεδριάσεις των Ρεπουμπλικανών στη Νεβάδα, προβλέποντας ήττα του Τραμπ έναντι του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές, μιας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Νεβάδα, περίπου 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν, από τους οποίους το 31% είναι Δημοκρατικοί, το 28% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 34% ανεξάρτητοι.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Νεβάδα αποτελεί μία από τις λεγόμενες πολιτείες «μεντεσέδων» και θεωρούνται ''κλειδί'' για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, αφού σε αυτές οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν παρόμοια υποστήριξη.