Η Ινδία αποφάσισε να κατασκευάσει φράκτη πού να καλύπτει τα μήκους 1.643 χλμ. σύνορά της με την Μιανμάρ. Αυτό ανακοίνωσε ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Μάλιστα όπως σημείωσε, για να υπάρξει καλύτερη επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί και θα κατασκευαστεί σύντομα επίσης κατά μήκος των συνόρων παράλληλος δρόμος για να μπορούν να γίνονται περιπολίες.

Ινδία: Επιχείρηση αδιαπέραστα σύνορα

«Η κυβέρνηση Μόντι έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει αδιαπέραστα σύνορα», όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η χώρα έχει ήδη ανεγείρει έναν φράκτη μήκους 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων στο κρατίδιο Μανιπούρ, κάτι που προσέλκυσε διεθνώς την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της συνεχιζόμενης εθνοτικής σύγκρουσης στην περιοχή. Ο Σαχ αναφέρθηκε εκτεταμένα σε δύο αρχικά πιλοτικά σχέδια για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των βορειοανατολικών κρατιδίων της Ινδίας, του Αρουνασάλ Πραντές και του Μανιπούρ. Επίσης ανέφερε ότι έχει εγκριθεί και ο νέος φράκτης μήκους 20 χιλιομέτρων στην Μανιπούρ. Τον Ιανουάριο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ινδίας να κατασκευάσει τον φράκτη και σχέδια για την επανεξέταση της συμφωνίας για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών με την Μιανμάρ.

Αυτή η συμφωνία (Συμφωνία Ελεύθερης Μετακίνησης) ανάμεσα στις δύο χώρες επιτρέπει στους πληθυσμούς κοινοτήτων φυλών, που ζουν από τις δύο πλευρές των συνόρων, να ταξιδεύουν έως μια ορισμένη απόσταση εντός του εδάφους της άλλης χώρας χωρίς να χρειάζονται βίζα και θεώρηση εισόδου. Μάλιστα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επικαιροποίησε τη συμφωνία το 2018. Με την πρόταση για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος όλων των συνόρων και επανεξέταση της Συμφωνίας Ελεύθερης Μετακίνησης τίθεται εν αμφιβόλω η ελεύθερη μετακίνηση των πληθυσμών φυλών.

Η απόφαση της Ινδίας να ενισχύσει τα σύνορά της έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στην Μιανμάρ την οποία έχει προκαλέσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και της εθνοτικής σύγκρουσης στο μεθοριακό κρατίδιο Μανιπούρ, στην οποία πάνω από 180 άνθρωποι τελευταία έχουν χάσει τη ζωή τους. Η χώρα αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα καθεστώς ηρεμίας και ελέγχου τουλάχιστον στις διακοινοτικές ζώνες.